Herstel na verwoesting in Bolivia
"De natuur geeft leven"
De gemeenschap in Río Blanco is een van de zwaarst getroffen gemeenschappen door branden in het droge bos van Chiquitano. De branden worden veroorzaakt door ontbossing voor landbouw en als gevolg van klimaatverandering. Ongeveer 20 van de Copaibo-bomen, waarvan de lokale gemeenschap afhankelijk is voor hun inkomen, gingen in vlammen op.
Verwoestende branden
Herstel van inkomsten en natuur: het heft in eigen handen
Ignacia, Polonia en Gloria hebben een duurzame manier gevonden om bij te dragen aan het herstel van het verbrande bos en als bron van inkomsten. In samenwerking met WWF Bolivia, startten zij een kwekerij voor boomsoorten, waaronder Copaibo-bomen. Naast de kwekerij is er een laboratorium waar producten worden gemaakt van de Copaibo-oliën, voor de verkoop. Zo hebben de vrouwen een productief bedrijfsmodel gecreëerd, en konden de faciliteiten verbeterd worden met apparatuur en zonnepanelen. De kwekerij wordt nog steeds geleid door vrouwen uit de gemeente Rio Blanco.
De gemeenschappen in het droge bos van Chiquitano wonen al generaties lang op dit land en gebruiken de hulpbronnen uit het bos voor hun levensonderhoud. Inheemse mensen leerden hoe ze essentiële oliën uit de bomen duurzaam konden verkrijgen en gaven deze kennis door van generatie op generatie. Gezinnen gebruiken de oliën als een natuurlijk afweermiddel en voor ontstekings-, ademhalings- en andere kwalen.
Leren van lokale ervaring
We kunnen leren van de lokale ervaringen van de mensen die in het bos van Chiquitano leven en hun thuis hebben zien veranderen. Door klimaatadaptatie af te stemmen op lokale situaties, kunnen relaties tussen mens, dier en landschap beter in kaart gebracht worden. Hierdoor kunnen klimaatoplossingen worden ontwikkeld die ook effectiever de balans voor mens en dier behouden binnen een specifiek landschap, en ontstaat er veerkracht.
Laat je stem horen voor klimaat
Bewustwording is een eerste, belangrijke stap naar het bereiken van klimaatrechtvaardigheid. Deel dit verhaal binnen je netwerk. Of deel je eigen verhaal met ons via Twitter: @WeAreVCA
De stem van de klimaatcrisis
Lees hoe klimaatverandering lokale mensen raakt