Jaren 2010
De geschiedenis van WWF: wat hebben we gedaan in de periode van 2010 t/m 2019?
2012 Wildlife Crime Campagne
"Ik ben geen armbandje. Ik ben geen vloerkleedje. Ik ben geen pijnstiller." Met deze respectievelijk door een olifant, een tijger en een neushoorn ‘uitgesproken’ teksten begint het Wereld Natuur Fonds in oktober een campagne tegen wildlife crime. Producten van olifant, tijger en neushoorn zijn razend populair in diverse landen van de wereld, waardoor het stropen van deze dieren een zeer lucratieve bezigheid is. De georganiseerde misdaad heeft deze ‘markt’ ontdekt, met rampzalige gevolgen voor het lot van de olifant, de tijger en de neushoorn. Het Wereld Natuur Fonds wil met steun van iedereen die hart heeft voor de natuur wereldwijd een vuist maken tegen deze vorm van natuurvernietiging, onder het motto ‘Zij hebben geen stem. Wij wel.’
2014 Seastars
Door overbevissing, vervuiling en de gevolgen van klimaatverandering wordt de gezondheid van de zeeën en oceanen steeds verder aangetast.
Het Wereld Natuur Fonds vraagt aandacht voor deze fatale ontwikkeling met een twaalf maanden durende campagne, ‘Seastars’, die als doel heeft meer en beter beschermde zeegebieden tot stand te brengen. Met de oproep ‘Word een ster voor de zee en help mee!’ probeert het Wereld Natuur Fonds zo veel mogelijk steun voor de campagne te krijgen.
2015 Natuurherstel Haringvliet
In januari 2015 komt uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro beschikbaar. Een gezamenlijk project van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Doel is om het oer-Hollandse getijdenlandschap in en rond het Haringvliet in ere te herstellen. Die mogelijkheid is ontstaan na het besluit van de Nederlandse regering om de sluizen van de Haringvlietdam in 2018 op een kier te zetten. Door dit zogenaamde Kierbesluit zal de natuurlijke situatie van vóór de afsluiting van het Haringvliet gedeeltelijk kunnen terugkeren.
2018 Team Tijger
Het internationale Wereld Natuur Fonds zet een wereldwijd reddingsplan op voor de tijger. Van de 100.000 tijgers die een eeuw geleden leefden, waren er in 2010 nog 3.200 over.
Dankzij het werk van het Wereld Natuur Fonds zijn dat er in 2018 weer 3.900. Een toename dus, maar nog steeds alarmerend weinig. De organisatie stelt zich als doel om in 2022 het aantal in het wild levende tijgers te hebben verdubbeld. WWF-NL zamelt met de actie ‘Team Tijger’ geld in voor de door stroperij bedreigde tijgers in het Russische Amoer-Heilong. De Rangers voeren hun eigen actie voor de tijger, ook onder de naam ‘Team Tijger’.
2019 Natuurvriendelijke Landbouw
In 2019 zette WWF-NL een petitie op om natuurvriendelijke landbouw hoger op het politieke programma te krijgen. We verzamelden ruim 31.000 handtekeningen in!
Met de handtekeningen kunnen we extra druk zetten in Den Haag. We willen dat het belang van herstel van biodiversiteit meegenomen wordt in beslissingen.
2019 Free the Sea
In 2019 begon WWF met een drie jaar durende internationale campagne om plasticvervuiling tegen te gaan. Veel mensen in Nederland kwamen in actie voor een plasticvrije zee: De Plastic Bende vroeg met ruim 5.000 kinderen aandacht voor zeeschildpadden, ruim 600 mensen, gesteund door ruim 7.000 sponsors, zwommen in zee voor een plasticvrije Koraaldriehoek tijdens de SeaSwim, 24 steden hebben zich aangesloten bij het 'Plastic Smart Cities'-initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling, Armin van Buuren werd WWF global ocean ambassador. Ook tekenden ruim 2 miljoen mensen de internationale petitie tegen plasticvervuiling. Dit leidde tot een beslissing van de VN voor een bindend verdrag tegen plasticvervuiling.
Lees verder
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!