Na 50 jaar komen de blauwvintonijnen terug!
Taggen en onderzoek naar blauwvintonijnen om ze te beschermen
De Noordzee was vroeger rijk aan blauwvintonijn, die vanuit de Middellandse Zee naar het noorden zwom om zich tegoed te doen aan de grote voorraden kabeljauw en haring. De vis vormde een belangrijke schakel in het ecosysteem van de Noordzee. Rond 1940 werd de Atlantische blauwvintonijn in de gehele Noordzee gevangen, met name bij de Doggersbank, een ondieper deel in het midden van de Noordzee. Amsterdam was één van de grote havens waar vis aan land werd gebracht.
Bedreigingen
Momenteel staat het er niet goed voor met de Europese wateren. De oorzaken zijn overbevissing, schade aan de onderwaternatuur door industrie, en een gebrek aan planning op zee door afwachtende politici en dus beleid. De Atlantische blauwvintonijn en zijn prooi haring zijn zo overbevist dat de tonijn zelden tot niet meer voorkomt in de Noordzee en de migratieroute van zuid naar noord bijna tot de geschiedenis behoort.
Herstel
Samen met andere NGO’s werkt WWF aan terugkeer van de blauwvintonijn in de Noordzee. Dat doen we door te lobbyen voor betere bescherming van deze dieren en hun leefgebied, maar ook door meer onderzoek. Door bijvoorbeeld de blauwvintonijnen te taggen, brengen we hun leefwijze beter in kaart. We richten ons daarmee ook op bescherming van hun paaigronden in de Noordzee en de Middellandse Zee. De blauwvintonijnen zijn, net als haaien en roggen, als jagers namelijk ontzettend belangrijk voor de voedselketen. Ze voorkomen dat er van andere vissen teveel zijn en zorgen zo voor balans in het ecosysteem van de Noordzee.
Resultaten en Updates
Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland
Het is er: het Akkoord van de Noordzee!
Noordzeenatuur herstellen
Het zorgen voor de terugkeer van de blauwvintonijn is een van onze projecten om de natuur in de Noordzee te herstellen.
De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld. WWF wil de natuur helpen herstellen. Minstens 30 procent wordt beschermd en de rest duurzaam gebruikt.
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!