Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF
26 april 2019

Na 50 jaar komen de blauwvintonijnen terug!

Taggen en onderzoek naar blauwvintonijnen om ze te beschermen

De Noordzee was vroeger rijk aan blauwvintonijn, die vanuit de Middellandse Zee naar het noorden zwom om zich tegoed te doen aan de grote voorraden kabeljauw en haring. De vis vormde een belangrijke schakel in het ecosysteem van de Noordzee. Rond 1940 werd de Atlantische blauwvintonijn in de gehele Noordzee gevangen, met name bij de Doggersbank, een ondieper deel in het midden van de Noordzee. Amsterdam was één van de grote havens waar vis aan land werd gebracht.

Bedreigingen

Momenteel staat het er niet goed voor met de Europese wateren. De oorzaken zijn overbevissing, schade aan de onderwaternatuur door industrie, en een gebrek aan planning op zee door afwachtende politici en dus beleid. De Atlantische blauwvintonijn en zijn prooi haring zijn zo overbevist dat de tonijn zelden tot niet meer voorkomt in de Noordzee en de migratieroute van zuid naar noord bijna tot de geschiedenis behoort.

Herstel

Samen met andere NGO’s werkt WWF aan terugkeer van de blauwvintonijn in de Noordzee. Dat doen we door te lobbyen voor betere bescherming van deze dieren en hun leefgebied, maar ook door meer onderzoek. Door bijvoorbeeld de blauwvintonijnen te taggen, brengen we hun leefwijze beter in kaart. We richten ons daarmee ook op bescherming van hun paaigronden in de Noordzee en de Middellandse Zee. De blauwvintonijnen zijn, net als haaien en roggen, als jagers namelijk ontzettend belangrijk voor de voedselketen. Ze voorkomen dat er van andere vissen teveel zijn en zorgen zo voor balans in het ecosysteem van de Noordzee.

Resultaten en Updates

Goofy Aquavideo WWF

Kwetsbaar schelpdierrif bij Schiermonnikoog bedreigd door geplande aardgaswinning

Op nog geen 20 kilometer boven Schiermonnikoog dreigt een uniek en net hersteld schelpdierrif te verdwijnen door aardgaswinning. Mijnbouwbedrijf ONE-Dyas is van plan pal naast het rif en midden op unieke stenenriffen een boorplatform te bouwen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), ARK Natuurontwikkeling, de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuurmonumenten en Vrije Horizon Schiermonnikoog hebben de handen ineengeslagen om dit te voorkomen en hebben een gezamenlijke visie geschreven waarmee het plan van tafel moet. Een boorplatform is een grote bedreiging voor de natuur en helemaal in dit unieke gebied met bedreigde leefgebieden en soorten. Gaswinning op deze plek zal vrijwel zeker het einde betekenen van het onlangs door WWF-NL en ARK herstelde schelpdierrif.
Meer info
WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
WWF Sabine Bos

Het is er: het Akkoord van de Noordzee!

De Tweede Kamer steunt het ‘Akkoord van de Noordzee’. Na een lange periode van overleg, onderzoek en onderhandeling kan het plan voor de toekomst van de Noordzee uitgevoerd worden. Het Akkoord gaat over drie grote thema’s: natuur, energie en voedsel. De natuur in de Noordzee is hiermee nog niet gered, maar het is wel een stap in de goede richting. De onderhandelingen vonden plaats tussen de Nederlandse overheid, sectoren zoals de scheepvaart-, visserij- en energiesector én natuur-en milieuorganisaties.
Meer info
André Kuipers

Noordzeenatuur herstellen

Het zorgen voor de terugkeer van de blauwvintonijn is een van onze projecten om de natuur in de Noordzee te herstellen.
De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld. WWF wil de natuur helpen herstellen. Minstens 30 procent wordt beschermd en de rest duurzaam gebruikt. 

Meer info
WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!