Zig Koch / WWF
01 december 2017

60 miljoen hectare Amazonewoud beschermd

 
 
 

15 jaar geleden startten WWF en het ministerie van Milieu van Brazilië met het ARPA programma in de Amazone om een ambitieus netwerk op te bouwen van aaneengesloten beschermde gebieden. Het doel om maar liefst 60 miljoen hectare tropische bossen te beschermen is gehaald.

Bescherming van dier- en plantensoorten

Het gebied is een aaneenschakeling van beschermde gebieden, ecologische verbindingszones en duurzame landgebruiksgebieden, zoals duurzame bosbouw. Deze benadering brengt natuurbescherming en duurzame economische ontwikkeling in evenwicht. ARPA (Programa Áreas Protegidas da Amazonia) werkt nauw samen met lokale gemeenschappen en inheemse volkeren. Dit initiatief draagt bij aan de doelstellingen die Brazilië heeft vastgelegd in het Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD) om 30% van de Amazone tegen 2020 te beschermen (gelijk aan 126 miljoen hectare). De beschermde landschappen bevatten naar schatting meer dan 8.800 soorten, oftewel 88% van de vogelsoorten, 68% van de zoogdiersoorten en 55% van de reptielsoorten van de Amazone.

ARPA voorkomt ontbossing

De uitdaging is om de beschermde gebieden zodanig te beheren dat ontbossing er helemaal stopt. De beschermde status heeft er voor gezorgd dat de ontbossing 2,3 keer lager ligt dan in vergelijkbare gebieden die geen deel uitmaken van het ARPA programma. Een studie van de universiteit van Minas Gerais tussen 2005 en 2015 wijst uit dat beschermde gebieden in de Amazone 30% van de totale ontbossing in het gebied heeft voorkomen. Het beschermen van de gebieden draagt niet alleen bij aan de instandhouding van soorten, maar voorkomt ook CO2-uitstoot die vrij komt bij ontbossing. Dit is van internationaal belang voor het behalen van de klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt.

Financiële constructie om ARPA gebieden te blijven beheren

Langetermijnfinanciering is alleen mogelijk door de geleidelijke toename van publieke middelen voor het beheer en de monitoring van de gebieden. Via een innovatieve financiële strategie, met middelen van particuliere bedrijven, niet-gouvernementele en internationale organisaties wordt er een fonds opgericht. Na een periode van 25 jaar zal de regering 100% van de beschermingskosten voor de ARPA gebieden op zich nemen. Het fonds fungeert als een overgang tot de landelijke- en deelstaatoverheden kunnen zorgen voor het permanente onderhoud.

Macaw papegaai vliegt, Brazilië Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).