naturepl.com / Neil Aldridge / WWF
12 juni 2020

China: Schubdierschubben niet meer toegestaan in traditionele medicijnen

Nadat China eind vorige week al de beschermingsstatus van het Chinese schubdier verhoogde naar het hoogste niveau, maakte het land op 11 juni bekend dat het gebruik van schubdierschubben in traditionele medicijnen volledig wordt verboden. De schubben van het schubdier of pangolin mogen niet langer voorkomen op de ingrediëntenlijst in het handboek voor Chinese medicijnen. Dit is geweldig nieuws voor de pangolins in Afrika en Azië, het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Maar zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale handel niet stoppen, waarschuwt WWF.

De nieuwe maatregel van de Chinese autoriteiten om alle soorten pangolins te beschermen spreekt duidelijke taal tegen stropers en handelaren van schubdieren en draagt bij aan bewustwording bij het publiek over de illegale handel in wilde dieren. WWF pleit al jaren voor aanscherping van de beschermingsmaatregelen voor schubdieren. Alleen al in 2020 deed WWF drie keer een oproep aan de Chinese overheid om de bescherming van pangolins te verhogen en een eind te maken aan het gebruik van de schubben als medicijn. Met succes zo blijkt nu!

 

Handel stopt alleen als vraag stopt

Zhou Fei van WWF-China: “Dit is geweldig nieuws dat een ommekeer voor het voortbestaan van de pangolin kan betekenen. Maar ook al krijgt de pangolin dezelfde hoogste status van bescherming als de panda en de tijger, en ook al worden de schubben voor medisch gebruik verboden, zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale schubdierhandel niet stoppen. WWF gaat door om het publiek bewust te maken en het consumptiegedrag te beïnvloeden om de vraag naar schubdieren te verminderen.“

 

Pangolin vrijgepleit

Pangolins stonden de afgelopen maanden in de schijnwerpers als gevolg van verschillende onderzoeken die suggereren dat ze COVID-19 mogelijk hebben overgedragen van vleermuizen op mensen. Pangolins dragen namelijk coronavirussen bij zich die lijken op het virus dat de huidige wereldwijde pandemie veroorzaakte. Onderzoek van Chinese wetenschappers pleit het schubdier als overdrager van het coronavirus op mensen vrij. Het virus zou genetisch toch nauwer verwant zijn aan een virus dat wetenschappers zeven jaar geleden isoleerden uit vleermuizenpoep.

Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).