Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
14 maart 2019

Honderdduizenden stemmen voor sterke waterwet

Meer dan 375.000 mensen hebben de Europese Commissie opgeroepen om Europa’s waterwet te behouden via de petitie #ProtectWater. Een geweldig signaal! Het laat zien hoe belangrijk we het beschermen en herstellen van rivieren, meren en moerassen in Europa vinden.

Met de Europese waterwet, de zogenaamde Kaderrichtlijn Water, beloofden overheden om al het oppervlakte- en grondwater in Europa te beschermen. Uiterlijk in 2027 moeten onze rivieren, meren en moerassen weer in orde zijn. Ondanks deze beloftes kan slechts 40% van onze wateren in Europa als ‘gezond’ worden bestempeld. De Europese Commissie overweegt om deze regelgeving af te zwakken. En dat is juist niet wat de natuur nodig heeft!

#ProtectWater

De Europese Commissie organiseerde een zogenoemde publieksraadpleging, zodat de inwoners van Europa konden bepalen of de wet nog voldeed. De #ProtectWater-campagne, geleid door natuurorganisaties zoals WWF, Wetlands International en de European Anglers Association, maakte het voor alle Europeanen makkelijk om hieraan bij te dragen. Honderdduizenden zijn opgekomen voor Europese rivieren, meren en moerassen, en de dieren die in deze gebieden leven. En vooral voor een sterke wet die dit allemaal beschermt.

Trots

“De Kaderrichtlijn Water is de meest vooruitstrevende waterwet ter wereld”, vertelt Bart Geenen, hoofd Zoetwater bij WWF. “En daar mogen we trots op zijn. Met deze enorme steunbetuiging gaan we ervoor zorgen dat deze wet ook met overtuiging wordt geïmplementeerd.”

Besluit

WWF blijft het proces volgen. Eind 2019 wordt de uitslag van de publieksraadpleging bekend gemaakt. We verwachten in de eerste helft van 2020 het uiteindelijke besluit over de toekomst van de wetgeving.

 

 

Wild Wonders of Europe / Martin Falklind / WWF

Gerelateerde artikelen

Natuurmonumenten

Herstel van Europese rivieren essentieel voor klimaatweerbaarheid

WWF Europe heeft op 2 juli 2024 het rapport Rivers2Restore gelanceerd.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).