Nieuwe projecten voor Nederlandse natuur kunnen van start.
Onderzoek naar de koraalriffen van Bonaire, bosherstel, salamanders in Nederland, en naar verschillende soorten insecten. Dankzij het Biodiversiteitsfonds van WWF kunnen deze 4 bijzondere onderzoeksprojecten de komende 2 jaar uitgevoerd worden.
Koraal op Bonaire
De koraalriffen van Bonaire zijn beroemd om het indrukwekkende onderwaterleven en -landschap. Helaas wordt deze bijzondere natuur bedreigd. Om erachter te komen hoe we deze gebieden kunnen beschermen moeten we eerst weten wat er allemaal leeft. Met dit project kunnen we meer te weten komen over het zeeleven in deze gebieden, welke soorten waar leven, en hoe we kunnen zorgen dat dit er niet minder worden.
Bossen herstellen
De natuur en diersoorten in droge bossen op zandbodems staan onder druk. Het kappen en afvoeren van hout is mogelijk een van de oorzaken. Dat willen we onderzoeken, zodat we het leefgebied van zeldzame soorten als het vliegend hert en de zwarte specht kunnen herstellen.
Onderzoek naar schimmelziekte salamanders
Door een schimmel is de vuursalamander in Nederland bijna uitgestorven. Ook andere Nederlandse salamandersoorten zijn gevoelig voor de ziekte. We weten hier helaas niet genoeg over om verdere verspreiding tegen te gaan. Met de uitkomsten van dit onderzoek hopen we meer kennis te hebben van de schimmel, zodat niet meer salamanders hier ziek van worden.
Insecten beter in de gaten houden
Insecten zijn heel belangrijk. Ze zijn voedsel voor veel andere diersoorten en spelen een grote rol bij het bestuiven van planten. Het in de gaten houden van achteruitgang van insecten om maatregelen te kunnen trekken is best wel ingewikkeld. We willen deze arbeidsintensieve methodes vervangen door een netwerk van automatische cameravallen die het gedrag van insecten vastleggen.
Natuurherstel
Sarah Doornbos – coördinator van het Biodiversiteitsfonds van WWF-NL: “Het verlies van biodiversiteit in Nederland is groter dan in andere landen in Europa. We vinden het belangrijk om onderzoek te steunen dat bijdraagt aan het herstel van de natuur.”
Eind 2019 volgt de derde toekenningsronde van het Biodiversiteitsfonds. Houd de website in de gaten voor updates van lopend onderzoek en openings- en sluitingsdata voor nieuwe aanvragen.
Gerelateerde artikelen
Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren
Elke tiende graad telt, voor het behoud van een leefbare aarde
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).