Een kijkje in het veld

WWF-Malaysia / Mazidi Abd Ghani

Verantwoordelijkheid voor de toekomst in Maleisië

In de Koraaldriehoek zijn meer dan 120 miljoen mensen grotendeels afhankelijk van de zee, bijvoorbeeld voor vis. Helaas hebben de manieren die ze gebruiken om inkomsten op korte termijn te genereren - zoals dynamietvisserij en het stropen van zeeschildpadden - op langere termijn een grote negatieve impact op de natuur. De middelen van bestaan raken in rap tempo uitgeput. Oók maakt het de kustomgeving kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo vernietigt dynamietvisserij koraal, terwijl koraal keihard nodig is als golfbreker tegen extreem weer.

Het tij keren

Om het tij te keren voor dier en mens startte WWF in Maleisië projecten om de toekomst van de kustgemeenschappen zeker te stellen én hen tegelijkertijd meer in harmonie te laten leven met de natuur. Zo is er een groep vrouwen samengebracht (WAPO) die kustgebieden beschermt. Op dit moment voeren deze vrouwen patrouilles uit om dynamietvisserij en stroperij op te sporen. Ook steunt WWF in Maleisië deze vrouwen om op andere, duurzame manieren extra inkomen te verdienen. Zoals bijvoorbeeld met het maken van handwerk of het filmen en vertellen van verhalen.

Ontmoet Isma, Aarston en Intan

In de Koraaldriehoek werken we intensief samen met lokale bevolking. We stellen graag drie door WWF gesteunde natuurbeschermers uit de regio aan je voor.

Isma Mansula

Isma Mansula is een van de jongste leden van WAPO (een groep vrouwen die kustgebieden beschermt). Door het coproduceren van meerdere prijswinnende films voor het Borneo Eco Film Festival helpt zij lokale bevolking hun verhalen te delen.

 

Aarston Friend Dickson

Aarston Friend Dickson implementeert de programma’s van WWF-Maleisië om zeeschildpadden te beschermen en stroperij van hun eieren tegen te gaan. Hij werkt nauw samen met Sabah Wildlife Department om bedreigingen van de vier verschillende soorten zeeschildpadden in de regio rond Semporna (Maleisië) te verminderen.

 

Intan Baljana binti Sapari

Intan Baljana binti Sapari is de eerste jonge vrouw die meeging op patrouilles in Tun Mustapha Park in Maleisië. Zij is onderdeel van de groep mensen die koraal herstelt, dynamietvisserij tegengaat en zeeschildpadden beschermt. Bovendien traint ze lokale vrouwelijke ondernemers en is ze actief als vrijwilliger voor verschillende projecten van WWF-Maleisië.