WWF Filipijnen

De impact van visserij

  • Consumptie van vis is verdubbeld in 50 jaar
  • 3 miljard mensen afhankelijk van visserij
  • Miljoenen dieren sterven per jaar als bijvangst

Wat is er aan de hand?

Onze consumptie van vis is in de afgelopen 50 jaar verdubbeld. En het groeit nog steeds. Drie miljard mensen zijn afhankelijk van de visserij voor hun inkomsten en voedsel. Bijna een derde van alle onderzochte visbestanden zijn overbevist. Dat wil zeggen dat er meer vis wordt gevangen dan er weer bij komt. Daarnaast wordt nog eens 60% van de visbestanden op een maximum bevist. Dat betekent dat als dat zo doorgaat of zelfs toeneemt, ook daar overbevissing gaat plaatsvinden. Illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde visserij verergert het probleem en wordt geschat op 10-31% van de wereldwijde visvangst. Bovendien is illegale visserij geassocieerd met slechte arbeidsomstandigheden en zelfs moderne slavernij. Langdurige overbevissing zorgt ervoor dat soorten (lokaal) uitsterven, ecosystemen uit balans raken en lokale gemeenschappen en toekomstige generaties benadeeld worden.

Stijgende gemiddelde wereldwijde visconsumptie

9,9 kilo

per persoon in 1960

20,3 kilo

per persoon in 2017

Bijvangst in netten en lijnen

Vaak wordt er op één soort gevist maar belanden er onbedoeld andere soorten in de netten of lijnen. Dit heet bijvangst. Het gaat hier jaarlijks om miljoenen dieren en ook om soorten die beschermd of bedreigd zijn. Bijvoorbeeld minimaal 300.000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen per jaar. Ook haaien, roggen en zeeschildpadden zijn hier de dupe. Voor dit soort dieren is bijvangst tegenwoordig een van de grootste bedreiging voor uitsterven.

Spookvistuig dodelijkste vorm van afval

Daarnaast maken netten en lijnen die zijn kwijtgeraakt of overboord gezet veel slachtoffers onder zeeleven. Elk jaar belandt er minimaal tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen! ‘Spookvistuig’ is de dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verstrikkingen in spooknetten zijn vastgelegd voor meer dan 5,400 dieren van 40 verschillende soorten zeezoogdieren, reptielen, haaien en roggen. Lees voor meer informatie het Engelstalige WWF rapport 'Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris'.

Wat zijn spooknetten?

Schadelijke vangsttechnieken

Naast bijvangst kunnen schadelijke vangsttechniek leefgebieden kapot maken en vervuilen. Met dynamiet of gif (cyanide) vissen in Afrika en Zuidoost Azië nog steeds een manier om te vissen. Beide manieren zijn niet alleen gevaarlijk voor de vissers, maar ook voor het koraal dat kapot gaat. Voor iedere vis die met cyanide wordt gevangen, is een vierkante meter koraal verwoest. Ook sleepboten die soms tot wel 2000 meter diep hun zware netten over de zeebodem trekken zorgen voor veel schade. Voor sleepnetvisserij is veel brandstof nodig en door beschadiging van de bodem komt CO2 vrij dat in de bodem was opgeslagen. Deze uitstoot van sleepnetvisserij is geschat op net zoveel als die van de luchtvaartindustrie!  

Bovendien beïnvloed hoeveel vis we hier eten de voedselzekerheid, inkomen en welzijn van mensen elders op de wereld, zoals de Koraaldriehoek. Veel landen vissen namelijk buiten hun eigen landgrenzen en importeren visserijproducten uit andere landen. De EU is wereldwijd een van de grootste importeurs van visserijproducten en draagt bij aan niet-duurzame visserijpraktijken.

Visserij belangrijkste reden afname biodiversiteit in oceanen

Visserij is een van de belangrijkste redenen voor de afname van biodiversiteit in zeeën en oceanen. Dit is een ongezonde situatie en tast het functioneren van ecosystemen aan. En dat terwijl oceanen en alles wat er in leeft zoveel meer zijn dan alleen voedselbronnen! Zo zijn het hoofdrolspelers in het tegengaan van klimaatverandering, seizoen- en weerpatronen en verantwoordelijk voor 50% van de zuurstof productie wereldwijd. Onze toekomst is onlosmakelijk verbonden met het zeeleven. De schaal waarop we tegenwoordig vis eten heeft dus niet alleen een impact op vispopulaties maar ook op oceanen en op onszelf. Hoe we dieren vangen en hoeveel we consumeren maakt het verschil. Dit moet anders.

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Wat doet WWF?

Ons doel is om niet-duurzame visserij gehalveerd te hebben in 2030. Om dat doel te behalen praat WWF samen met andere NGO’s met overheden en industrieën. Het is belangrijk dat landen en vissers wetenschappelijk advies van vangstlimieten (quota’s) volgen om populaties en ecosystemen de kans te geven zich te kunnen herstellen.

  • 1

    Remote Electronic Monitoring 

    Om inzicht te krijgen in hoeveel er gevangen wordt zijn transparantie, traceerbaarheid en controle onmisbaar, bijvoorbeeld via waarnemers en camera’s op vissersschepen.

    Lees verder
  • 2

    Beschermde zeegebieden

    Het mooie van het leven in zeeën en oceanen is dat het zich kan herstellen wanneer we ze voldoende rust en ruimte geven. Daarom zijn beschermde gebieden waar niet of beperkt gevist mag worden zo belangrijk. Meer weten?

    Lees verder
  • 3

    Subsidies visserij afschaffen

    Subsidies voor schadelijke visserij houden deze vormen van visserij in stand. Overheden spelen een centrale rol in het afschaffen van deze subsidies. Daarom overlegt WWF met overheden over het verbeteren van deze regels.

  • 4

    Veilig bevrijden van bijvangst

    WWF geeft workshops en ontwikkelt en verspreidt materiaal dat vissers uitlegt hoe ze zeedieren zoals dolfijnen, zeeschildpadden en walvishaaien weer veilig uit visnettentuig kunnen verwijderen en ze weer overboord kunnen zetten wanneer ze nog leven. 

  • 5

    Bijvangst vermindering

    Daarnaast bieden en steunen we innovatieve vismethodes die zorgen voor zo min mogelijk schade aan de natuur en voorkomen dat dieren als bijvangst eindigen. Zoals bijvoorbeeld pingers in de Amazonerivier, die voorkomen dat rivierdolfijnen per ongelijk gevangen worden. Of de ontwikkeling van cirkelhaken, cirkelvormige haken, in de C-vorm, in plaats van J-vormige haken. Door deze haken te gebruiken worden er veel minder zeeschildpadden gevangen als bijvangst.

  • 6

    Terugvinden van vistuig

    Om te voorkomen dat visnetten in spooknetten veranderen, zet WWF zich in voor vistuig dat eenvoudig traceerbaar is naar de eigenaar. Op die manier kunnen de eigenaren beboet worden voor het achterlaten van visnetten in zee. Het inleveren van afgedankt vistuig wordt beloond zodat het gerecycled kan worden. En we helpen met instrumenten zoals zonnereflectoren, waardoor de netten makkelijker terug te vinden zijn. 

    Lees verder
tekening van blauwvin tonijn Scandinavian Fishing Yearbook / WWF

Wat kan jij doen?

Ben je zot op zilt en wil je een verantwoorde keuze maken? Deze tips helpen je op weg.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de oceanen

James Morgan / WWF-US
Koraaldriehoek
Zet je snorkel op en duik in een van de (kleur)rijkste plekken op aarde.
Antonio Busiello / WWF-US
Nederlandse Cariben
Koraal, mangroves en zeeschildpadden in Nederland? Jazeker!
WWF-Aus / Chris Johnson
Zuidpool
Welkom in de wereld van de keizerpinguïn, de bultrug, de zeeolifant en de orca!
Noordzee
In het grootste natuurgebied van Nederland zwemmen wel 220 verschillende soorten vis.

Resultaten & updates

Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang die we boeken! Lees de laatste updates:

Judith van de Griendt / WWF

Oceanen beschermen

De oceaan is essentieel voor al het leven op aarde, maar heeft het moeilijk. Door overbevissing, klimaatverandering en plastic soep. Lees onze tips.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
naturepl.com  / Todd Pusser / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!