Casper Douma WWF

Nederlandse Cariben

Koraal, mangroves en zeeschildpadden die onze bescherming nodig hebben.

Nevelwouden en vulkanen

Van internationaal duikparadijs Bonaire tot de nevelwouden op de vulkaaneilanden Saba en St. Eustatius; er zijn wel 10.000 verschillende soorten dieren en planten te vinden. Van zeeschildpadden tot flamingo’s, maar ook haaien, walvissen en tropische koralen.

Duiken in de kraamkamers van de zee

De prachtige koraalriffen rond de eilanden zijn niet alleen unieke natuur, maar ook de kraamkamers van de oceanen. Hele generaties vissen en zeeschildpadden groeien hier op. Bovendien trekken de koraalriffen veel toerisme aan, wat de belangrijkste inkomstenbron is voor een aantal van de eilanden.

Plastic in zee Milos Bicanski / WWF-UK

Bedreigingen voor het Caribisch gebied

De koraalriffen rond de zes Nederlands Caribische eilanden zijn nu gelukkig in goede staat, dankzij jarenlange bescherming. Toch zijn er zorgen. Koraalriffen zijn namelijk heel gevoelig voor verandering in hun leefomgeving. En juist de kwaliteit van het zeewater staat onder druk, door vervuiling, wegspoelende grond en een groeiende bevolking en aantal toeristen. Klimaatverandering zorgt bovendien voor het verbleken en afsterven van koraal.

Meer info
Vissen zwemmen, Bonaire Casper Douma / WWF

Het Caribisch gebied beschermen

Het Dutch Caribbean programma richt zich op het beschermen van gezonde kustecosystemen en iconische zeedieren die beter bestand zijn tegen lokale en globale bedreigingen zoals klimaatverandering. Wij helpen met de financiering en herstel van de koraalriffen en mangroves met onze partnerorganisaties in de Cariben. Ook willen we beschermde gebieden beter beschermd krijgen. Via de stichting Sea Turtle Conservation Bonaire beschermen we legstranden van zeeschildpadden. We doen onderzoek naar de migratieroutes (Blue Corridors) van walvissen en dolfijnen in samenwerking met Caribbean Cetacean Society.

En we ondersteunen Dutch Caribbean Nature Alliance met de ontwikkeling van educatieprojecten voor de lokale jeugd. Ook helpen we lokale vissers die zelf graag duurzaam willen vissen. Aan de Europese kant van de oceaan zetten wij onze Caribische achtertuin op de politieke agenda.

Lees meer over ons werk in de Cariben.

Waar we ons op richten

Onze focus in het Caribisch gebied

Casper Douma WWF
Oceanen
Oceanen
We wonen op een blauwe planeet. Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan.
Casper Douma / WWF
Zeeschildpad
Zeeschildpad
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven.
Walvis
Walvis
Chris Fallows / WWF
Dolfijn
Dolfijn
Joost van Uffelen / WWF
Haai
Haai

Resultaten en Updates

Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
WOW! / EMS Films

Caribische natuur in de hoofdrol

De prachtige en unieke natuur van de zes Nederlands Caribische eilanden gaat de hoofdrol spelen in de bioscoopfilm WOW! Caribbean Nature Uncovered.
Meer info
Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
Casper Douma / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!