Martin Harvey WWF

Rode Lijst

Welke dieren en planten lopen de meeste kans om uit te sterven?

  • Miljoen soorten met uitsterven bedreigd
  • Populaties sinds 1970 gemiddeld met 73% afgenomen

Wat is de Rode Lijst?

De IUCN Rode Lijst is een uitgebreide informatiebron over bedreigingen, ecologische kenmerken en leefgebieden van dier- en plantensoorten. De lijst benoemt ook beschermingsmaatregelen die genomen kunnen worden om uitsterving tegen te gaan of te voorkomen. De Rode Lijst wordt samengesteld door deskundigen van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) waar WWF ook lid van is. Deze deskundigen doen onderzoek naar de status van dier- en plantensoorten.

De Rode Lijst Index (RLI) is gebaseerd op de IUCN Rode Lijst en geeft aan hoe het ervoor staat met soorten. De RLI wordt niet alleen door overheden, maar ook door de Verenigde Naties als graadmeter gebruikt. 

Elk dier of plant op de lijst is ingedeeld met een van de volgende statussen;

  • Uitgestorven dier- of plantensoort (EX, extinct) – Als er geen enkele twijfel meer bestaat dat het allerlaatste exemplaar – in het wild of in gevangenschap - dood is.

  • Uitgestorven dier- of plantensoort in het wild (EW, extinct in the wild) – Als er alleen nog gekweekte exemplaren of exemplaren in gevangenschap zijn.

  • Ernstig bedreigde dier- of plantensoort (CR, critically endangered) – Een soort met een extreem hoge kans om in de natuur op korte termijn uit te sterven.

  • Bedreigde dier- of plantensoort (EN, endangered) – Een soort met een zeer hoge kans om uit te sterven, maar in een mindere mate dan de soorten uit categorie CR.

  • Kwetsbare dier- of plantensoort (VU, vulnerable) – Als een soort sterk achteruit gaat en het risico loopt om op termijn in de categorieën CR of EN terecht te komen.

  • Bijna bedreigde dier- of plantensoort (NT, near threatened) – Als de aantallen van een soort afnemen, zonder dat de soort daardoor direct in gevaar komt, maar waardoor het risico op bedreiging wel groter wordt.

  • Niet bedreigde dier- of plantensoort (LC, least concern) – Soorten die wijdverspreid en goed vertegenwoordigd zijn. 

  • Onvoldoende gegevens dier- of plantensoort (DD, data deficient) – Er zijn niet genoeg gegevens beschikbaar om de status van deze soorten te beoordelen.

  • Niet beoordeeld dier- of plantensoort (NE, not evaluated) – Deze soorten zijn niet beoordeeld.

Nederlandse Rode Lijst

Ook in Nederland wordt er een Rode Lijst bijgehouden door het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit om onderzoek, bescherming en beheer te bevorderen. Via deze lijst is het mogelijk om per dier- en plantensoort de status en de acties die ondernomen worden om deze te beschermen te zien. De grutto, staat bijvoorbeeld op de lijst. Dit is een weidevogel waarvan de populatie elk jaar met 5% afneemt doordat hun broedgebied verandert in landbouwgrond.

miljoen soorten bedreigd

De uitdagingen op het gebied van natuur, biodiversiteit en klimaat zijn gigantisch. Het IPBES rapport van de VN, dat in mei 2019 werd gepubliceerd, schetst een tragisch toekomstbeeld als we nu niet ingrijpen. Miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd. Dit is niet alleen een ecologische ramp, maar zal ook grote invloed hebben op de welvaart van mensen. Wij zijn namelijk afhankelijk van de ecosysteemdiensten die de natuur ons biedt.

En ook het Living Planet Report van WWF geeft een verontrustend beeld, sinds 1970 zijn de populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met gemiddeld 73% afgenomen.

Genoeg aanleiding dus om overheden en bedrijfsleven aan te sporen concrete doelen te stellen, actie te ondernemen en boter bij de vis te doen om ervoor te zorgen dat onze planeet leefbaar blijft. Want dat kan niet zonder natuur.

naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
41% van de amfibieën is bedreigd
41% van de amfibieën is bedreigd
Rob Webster / WWF
26% van de zoogdieren is bedreigd
26% van de zoogdieren is bedreigd
Hollandse Hoogte
12% van de vogels is bedreigd
12% van de vogels is bedreigd
Antonio Busiello / WWF-US
44% van het koraalrif is bedreigd
44% van het koraalrif is bedreigd

Wat doet WWF?

WWF werkt aan het behoud, de bescherming en de toename van de meest bedreigde diersoorten van deze wereld. Lees meer over wat we doen en voor wie.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Resultaten en Updates

WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info
WWF-Sweden / Ola Jennersten

Europese Commissie ondermijnt natuurbescherming met besluit over wolven

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is diep bezorgd over het besluit van de Europese Commissie om in te stemmen met het verlagen van de beschermingsstatus van wolven in het verdrag van Bern.
Meer info
Living Image / WWF

Wereld Natuur Fonds brengt tijgers terug naar historische grond in Kazachstan

Wereld Natuur Fonds brengt tijgers terug naar historische grond in Kazachstan. Met de komst van de Siberische tijgers uit Anna Paulowna beleeft het tijgerherintroductieproject een mijlpaal.
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info

Dieren laten van zich horen

In september sparen kinderen voor speciale dierenkaartjes bij Albert Heijn. Album vol? Dan kan je een jaar lang gratis WWF-Ranger worden!
Meer info
Martin Harvey WWF

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.