WWF Filipijnen

De bedreigingen voor de haai

100 miljoen haaien per jaar worden gedood voor hun vinnen en vlees.

  • Haaienvinnensoep
  • Kraakbeen als medicijn
  • Overbevissing van haaien

Waarom wordt de haai bedreigd?

Veel soorten haaien zijn ernstig bedreigd. Dit is een groot probleem, want de haai heeft als roofdier een belangrijke rol in de voedselketen in de zee. Haaien worden massaal gevangen voor consumptie, zo worden haaienvinnen bijvoorbeeld gebruikt in dure, Aziatische soepen of gerechten, maar ook in middelen tegen spier- en gewrichtspijn.

Simon Buxton / WWF

Soorten bedreigingen

  • 1

    Overbevissing

    De grootste bedreiging voor de haaien is overbevissing. De stijgende vraag naar haaienproducten stimuleert de illegale visserij op haaien. Op veel plekken ontbreekt goede regelgeving en handhaving en kan er dus zoveel worden gevangen als de vissers zelf maar willen.

    Sommige haaien, zoals de haringhaai, groeien heel langzaam. Het kan jaren duren voordat ze volgroeid zijn en zich kunnen voortplanten. Ze krijgen ook nog relatief weinig jongen. De haaien kunnen niet snel genoeg voor nieuwe generaties zorgen, zeker niet als worden gevangen voordat ze volwassen zijn. Zo zijn ze dus heel kwetsbaar voor overbevissing.

    Lees verder
  • 2

    Onnodig gevangen

    Zelfs haaien waar niet op gevist wordt, eindigen vaak in netten of aan haken van vissers. Ze zijn dan ‘bijvangst’. De vissers zijn eigenlijk op zoek naar andere vissen, zoals tonijn. Jaarlijks komen ongeveer 50 miljoen haaien op deze manier aan hun einde.

    Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
naturepl.com / Jeff Rotman / WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en updates

Krachtige Caribische koraalriffen onder druk

De opeenstapeling van onder andere opwarming van het zeewater door de klimaatcrisis, ziektes, overbevissing en toerisme eisen hun tol. En de gevolgen zijn zichtbaar.
Meer info
Casper Douma / WWF

Op pad met de zeeschildpad!

Ik was nodig in het veld bij het Nederlandse Cariben programma van WWF-NL vanuit Bonaire.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!