De planteneters
Indische olifanten worden bedreigd door illegale jacht, handel en verlies van de natuurgebieden waar ze leven.
De Indische olifant
Indische olifanten eten ongeveer de hele dag door. Ze produceren wel 100 kilo mest per dag terwijl ze door een gebied rondtrekken dat wel 325 vierkante kilometer kan beslaan. Dit helpt om zaden te verspreiden. De olifanten voeden zich voornamelijk met grassen, maar ook grote hoeveelheden boomschors, wortels, bladeren en kleine stengels. Ze zijn ook dol op gecultiveerde gewassen zoals bananen, rijst en suikerriet. Omdat de Indische olifanten minstens één keer per dag moeten drinken, zijn ze altijd dicht bij een bron met zoet water.
Wat is er aan de hand?
Het rondzwerven door het land is de laatste decennia steeds moeilijker geworden voor de olifant. Door een toenemende menselijke bevolking in het leefgebied van de Indische olifant krijgt het dier minder ruimte. Ze verliezen soms niet alleen betrouwbare voedselbronnen en onderdak, maar kunnen ze ook opgesloten raken in geïsoleerde populaties die geen oude trekroutes kunnen volgen of zich niet kunnen mengen met andere kuddes.
Waarom is het belangrijk om de Indische olifant te beschermen?
Olifanten zijn niet alleen een cultureel icoon in India en de rest van Azië, ze zijn belangrijk voor de instandhouding van de bos- en natuurgebieden waar ze leven. En die zijn weer belangrijk voor de gezondheid van de mens.
Waardoor wordt de Indische olifant bedreigd?
-
1
Verdwijnend leefgebied en mens-dierconflicten
Verlies van leefgebieden dwingt olifanten om elders voedsel te zoeken. Dat doen ze in de vele boerderijen, nederzettingen en plantages die de plek van hun oude bossen hebben ingenomen. Olifanten zijn grote dieren die veel schade kunnen veroorzaken en kleine boeren kunnen van de ene op de andere dag hun hele bestaan verliezen door een hongerige olifanten. Of erger, hun leven. Olifanten kunnen ook miljoenen euros aan schade toebrengen aan grote landbouwbedrijven. Als gevolg van hun verwoestende invallen worden olifanten vaak gedood ter vergelding.
-
2
Illegale handel
Olifanten worden gestroopt vanwege hun ivoren slagtanden voor de illegale ivoorhandel. In tegenstelling tot hun Afrikaanse neven hebben alleen mannelijke Aziatische olifanten slagtanden. Elk gestroopt olifantenmannetje betekent dat de verhouding tussen de geslachten verder uit balans raakt en de voortplanting verder beperkt wordt. In het afgelopen decennium werd opeens ook de huid van de Aziatische olifant een stropersdoelwit; er worden kralen van gemaakt en smeersels voor traditionele Aziatische medicijnen. Ook worden jonge wilde olifanten illegaal van hun kudde gescheiden om ingezet te worden in de toerisme-industrie. Vaak laten andere olifanten hierbij het leven.
Wat doet WWF?
WWF wil de Indische olifant beschermen door de bedreigingen voor het dier aan te pakken. We monitoren olifanten en doen onderzoek om de bewegingen en gewoontes van olifanten beter te begrijpen. WWF werkt samen met lokale gemeenschappen om mens-dierconflicten te voorkomen en om naar oplossingen te zoeken (zoals met het gebruik van early-warning-systemen).
Ook werken we aan herstel van trekroutes, door bossen te beschermen en beboste corridors zeker te stellen, zodat olifanten geen menselijke nederzettingen hoeven te doorkruisen.
Meer weten?
Gerelateerde artikelen
Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw
Maya’s bos is onmisbaar voor lokale gemeenschappen en wilde dieren
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!