César David Martinez

Verdwijnend leefgebied

Dieren verliezen hun huizen door de groeiende behoeften van mensen.

  • Gekapte bomen
  • Drukke zeegebieden

Waarom is het verdwijnen van leefgebied zo'n groot probleem?

Het verliezen van leefgebied wordt gezien als één van de grootste bedreigingen voor 85% van de bedreigde diersoorten. Menselijke activiteit is de belangrijkste oorzaak hiervan. Door de manier waarop de mens de natuurlijke bronnen gebruikt, wordt de natuur waar de dieren wonen verstoord. Soms worden hele gebieden weggehaald, zoals bij ontbossing. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals de bouw van grote wegen, dammen of akkers, kan het leefgebied van dieren veranderen.

naturepl.com / Bence Mate / WWF

Hoe de mens leefgebieden doet verdwijnen

  • 1

    Ontbossing

    Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. De overgebleven bossen (ook beschermde delen) worden bedreigd door ontbossing voor de productie van hout, papier, palmolie en soja en voor mijnbouw.

    Lees verder
  • 2

    Kustgebieden

    Doordat er veel mensen aan de kust wonen of hun vakanties aan zee doorbrengen wordt er meer gebouwd langs de kustlijnen. Stortplaatsen, havens, vaargeulen, visserijen en viskwekerijen verwoesten gebieden die zeedieren nodig hebben om te rusten, zich te voeden of voort te planten.

  • 3

    Smeltend ijs

    Het ijs op de Noordpool smelt door de opwarming van de aarde. Voor de dieren die hier wonen, zoals de ijsbeer, is dit een groot probleem. IJsberen gebruiken ijsschotsen om zeehonden te vangen en ze slapen op het ijs en in de sneeuw. Er kunnen maar weinig dier- en plantsoorten leven op de Noordpool. Als één van de diersoorten wegvalt, dan is de samenleving in het gebied snel verstoord. 

    Lees verder
  • 4

    Vervuiling

    Menselijke activiteiten vervuilen ecosystemen over de hele wereld. Giftige chemicaliën worden teruggevonden in ongerepte bossen en in het bloed van pooldieren. Vuilnis drijft onder het oppervlakte van de oceanen, ver weg van het vasteland. Zelfs geluid- en lichtoverlast onderbreken de natuurlijke leefpatronen en verstoren de levens van dieren en mensen.

femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Expert wildlife
Het is niet makkelijk voor mensen en wilde dieren om samen te leven in hetzelfde gebied.
Lees mijn blog
Thomas Nicolon / WWF DRC

Wat doet WWF tegen het verdwijnen van leefgebied?

Resultaten & Updates

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).