WWF / Helmut Diller

De tuinmannen van het bos

Er zijn nog maar zo'n 2500 tot 4000 Sri Lankaanse olifanten over.

  • Status: Bedreigd
  • De Sri Lankaanse olifant kom je alleen tegen in het zuidwesten van het eiland Sri Lanka

De Sri Lankaanse olifant

De Sri Lankaanse ondersoort is de grootste en ook de donkerste van de Aziatische olifanten, met depigmentatieplekken - gebieden zonder huidskleur - op de oren, het gezicht, de romp en de buik. Ooit leefden ze op het gehele eiland ten zuiden van India, maar infrastructuur en landbouwgronden dwingen deze olifanten te leven in kleinere gebieden en verstoren hun oude migratieroutes.

De grootte van een kudde Sri Lankaanse olifanten varieert van 12-20 individuen. De kudde wordt geleid door de oudste vrouw of matriarch. De olifanten hebben verpleegafdelingen in de kuddes, bestaande uit zogende vrouwtjes en hun jongen, en jeugdverzorgingsafdelingen, met vrouwtjes met jongen.

Wat is er aan de hand?

De olifantenpopulatie in Sri Lanka is met bijna 65% gedaald sinds het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt de Sri Lankaanse olifant beschermd door de Sri Lankaanse wet en staat de doodstraf op het doden van een olifant. Helaas worden deze olifanten nog steeds bedreigd door verlies van leefgebied en conflicten tussen mens en dier.

Waarom is het belangrijk om de Sri Lankaanse olifant te beschermen?

Olifanten zijn de tuinmannen van het bos. Met hun eetpatroon onderhouden ze het bos en zorgen ze ervoor dat boomzaden verspreid worden. Zo houden ze het bos in stand voor zichzelf, andere soorten en de mens. Olifanten hebben symbolische, culturele en economische betekenis in Sri Lanka. Ze trekken toeristen aan die nationale parken bezoeken om olifanten in het wild te observeren.

Diane Lamboley

Waardoor wordt de Sri Lankaanse olifant bedreigd?

  • 1

    Verdwijnend leefgebied

    De belangrijkste bedreiging voor Sri Lankaanse olifanten is het verlies van bossen. De grote blokken bossen die ze nodig hebben, worden in toenemende mate versnipperd door het omkappen voor menselijke nederzettingen en de uitbreiding van de landbouw in Sri Lanka.

    Lees verder
  • 2

    Mens-dierconflicten

    Als gevolg van het kappen van bossen zijn ook de conflicten tussen mens en olifant toegenomen, wat heeft geleid tot de vernietiging van eigendommen en de dood van zowel mensen als olifanten. Het probleem wordt nog verergerd door de voorkeur van de olifant voor gewassen zoals suikerriet, bananen en ander fruit dat vaak in de regio wordt verbouwd.

    Lees verder

Meer weten?

Julia Thiemann / WWF-Germany
Olifantensoorten
Olifantensoorten
Lees meer over de verwanten van de Sri Lankaanse olifant, zoals bijvoorbeeld de Borneose olifant!
Evelyn Pfeiffer
Bossen
Bossen
Het leefgebied van olifanten staat onder druk door boskap.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Elephant Connection

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!