toekomstkunde20-21

Vaker warmer weer

Les 38: Toekomstkunde over het warme weer in september. Kinderen leren dat het gemiddeld steeds warme wordt op aarde.

30 graden in september?

Op 15 september 2020 werden er in het hele land temperaturen van boven de 30 graden gemeten. Sinds 1901 is dat 5 keer eerder voorgekomen, waarvan 3 keer in de laatste 7 jaar.

Dat onze aarde opwarmt is een feit. Met gegevens uit het verledenkunnen wetenschappers dit aantonen. Deze les van Toekomstkunde gaat daar verder op in. Kinderen maken kennis met data en cijfers over de temperatuur door de jaren heen en verwerken dit zelf in een creatieve grafiek.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat het warmer wordt in Nederland en vormen daar een eigen mening over. Ze bestuderen een tabel met temperatuurcijfers en ontdekken dat de temperatuur gemiddeld oploopt sinds 1980. Met de verkregen cijfers maken ze een eigen visualisatie om aan te tonen dat het warmer wordt.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over klimaatverandering en vormen hun mening. Ze bestuderen een tabel met veel data over gemiddele temperaturen in Nederland. Deze informatie verwerken ze in een eigen grafiek of visualisatie, die duidelijk maakt dat het warmer wordt in Nederland.

Bijzondere visualisaties

Met deze les wordt creativiteit bij kinderen gestimuleerd. Neem van te voren even de tijd om uit te zoeken hoe jullie de gegevens uit de databronnen op het werkblad leuk en visueel aantrekkelijk kunnen maken. 

Er zijn op internet (via Google) veel voorbeelden beschikbaar van visulisaties met bijvoorbeeld LEGO, knikkers of allerdaagse voorbeelden.

Tabel opdracht 4 voor de les van groep 5/6

Tabel opdracht 4 voor de les van groep 7/8

Achtergrondinformatie van WWF

National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

Klimaatverandering

Jaar na jaar worden er onheilspellende warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering draait in een hogere versnelling, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we richting een wereldwijde opwarming van 3,2°C. Een dergelijke temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur.
Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Klimaatdieren

Dieren kunnen ons beschermen tegen klimaatverandering, het slachtoffer ervan zijn of zich eraan aanpassen
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!