toekomstkunde20-21

De zeespiegel stijgt

Les 52: Toekomstkunde over de zeespiegel en het klimaat. Doordat de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel. Hoe houden we het hoge water tegen en waardoor stijgt het water precies? Een les met een leuk proefje!

Opwarming

De zeespiegel stijgt omdat gletsjers en grote ijskappen smelten. Dat komt weer omdat het steeds warmer wordt op aarde.

Kinderen ontdekken tijdens deze les welke gevolgen dat nu al heeft in sommige delen van de wereld. Ook kijken ze naar ons land. Hoe houden wij het zeewater tegen? En waarom zorgt smeltend ijs voor een hogere zeespiegel?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen bekijken een fragment over een dorp in Indonesië dat langzaam in zee verdwijnt. Vervolgens bekijken ze de situatie in Nederland. Hoe helpen onze dijken en dammen tegen hoogwater? Om het verschil tussen landijs en zeeijs te begrijpen, voeren ze een echt proefje uit met ijs en water. Hiervoor zijn benodigdheden nodig, die staan op het werkblad. Afsluitend nemen ze een radiobericht op over het proefje dat ze gedaan hebben.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen bekijken een fragment over een dorp in Indonesië dat langzaam in zee verdwijnt. Vervolgens vertalen ze dat naar Nederland. Hoe worden onze kusten beschermd? En wat zijn natuurlijke oplossingen tegen hoogwater? Om het verschil tussen landijs en zeeijs te begrijpen, voeren ze een echt proefje uit met ijs en water. Hiervoor zijn benodigdheden nodig, die staan op het werkblad. Afsluitend nemen ze een radiobericht op over de zeespiegelstijging en het proefje dat ze uitgevoerd hebben.

Achtergrondinformatie van WWF

Kustverdediging tussen dubbele dijken: veilige, natuurlijke en goedkopere oplossing

Door eb en vloed weer toe te laten in een zogeheten ‘wisselpolder’ tussen twee dijken, kan de verdediging van de kust een stuk duurzamer, natuurlijker én goedkoper worden. Dat schrijven Jim van Belzen, Gerlof Rienstra en Tjeerd Bouma in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. Het rapport is geschreven in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!