Fletcher & Baylis / WWF-Indonesia
toekomstkunde19-20

Bos of stad?

Les 6: Toekomstkunde over de nieuwe hoofdstad van Indonesië.

Indonesië heeft plannen om een nieuwe hoofdstad te bouwen. Jakarta is de huidige hoofdstad, maar daar zijn veel problemen door overstromingen, chaos in het verkeer en grond die steeds verder wegzakt. Uit de plannen blijkt dat de nieuwe stad bij een gebied gaat komen waar dieren als de orang-oetan vlakbij leven. Welke gevolgen heeft dat? En hoe ziet een stad van de toekomst eruit? Daar gaat Toekomstkunde deze week op in.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen lezen dat er een nieuwe hoofdstad komt en koppelen dit aan hun eigen mening. Ze bedenken hoe zij een nieuwe stad voor zich zien en houden daarbij rekening met de natuur. Vervolgens maken ze een ansichtkaart.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen houden mini-interviews over de nieuwe stad en trekken een conclusie. Ze ontdekken wat een duurzame stad is en wat dat betekent voor de natuur. Daarna maken ze een plattegrond of maquette van de stad.

Extra video

Waar wordt de orang-oetan door bedreigd? En wat doet het Wereld Natuur Fonds om hem te beschermen? Verrijk je les met deze korte video!

Achtergrondinformatie van WWF

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Rob Webster / WWF

Orang-oetanpopulatie Sabah stabiel

Hoopgevend nieuws: de populatie bedreigde orang-oetans in Sabah (Maleisisch Borneo) bleef de afgelopen 15 jaar met ongeveer 11.000 dieren gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van WWF-Maleisië. In de regio’s Deramakot en Ulu Segama werden in 2002 nog 5.376 orang-oetans geteld, in 2017 was dit aantal licht gestegen naar 5.933 dieren. Deze toename lijkt een teken dat orang-oetanpopulaties in bossen waar verantwoord gekapt wordt, goed kunnen overleven.
Meer info
WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info
WWF

Bouw megadam brengt ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan in gevaar

Chinese bedrijven dragen bij aan de bouw van een nieuwe hydro-elektrische megadam, de Batang Toru, op Sumatra, om elektriciteit op te wekken. Hiermee negeren ze hun eigen – en door de overheid opgezette – richtlijnen voor de bescherming en het behoud van waardevolle natuur op het Indonesische eiland. Hierdoor komen de leefgebieden van de nieuw ontdekte Tapanuli orang-oetan en dieren als de Sumatraanse tijger en het Javaans schubdier onder druk te staan.
Meer info
WWF-Indonesia / Bhayu Pamungkas

Brandpreventie in Sebangau

Het komende jaar zetten we extra in op de preventie van bosbranden in Sebangau. De voorspellingen zijn dat er weer een El Niño aankomt, waardoor 2019 waarschijnlijk een droog en warm jaar wordt. Daardoor is de kans groter dat er bosbranden ontstaan.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Nieuwe studie: Dramatische afname orang-oetans op Borneo

Sinds het jaar 2000 is het aantal orang-oetans op Borneo met 100.000 afgenomen. Dat betekent dat in die tijd de helft van de orang-oetans is verdwenen. Schokkende cijfers in een nieuw onderzoek dat vandaag is verschenen in Current Biology.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!