Keurmerken
Vanwege de kap, teelt, oogst en vangst van belangrijke grondstoffen wordt de natuur aangetast. Met name materialen als hout en papier en voeding(smiddelen) als palmolie, soja, kweek- en wildgevangen vis zijn in toenemende mate gewild. Ter bescherming van bossen en oceanen, de leefomgeving van een schat aan dier- en plantsoorten, werkt WWF daarom aan de verduurzaming van grondstofketens en sectoren. Het bedrijfsleven is daarbij een logische partner. Met bedrijven en andere organisaties ontwikkelen we onder meer certificeerbare productiestandaarden.
WWF ziet certificering van grondstoffen als een belangrijk middel in de verduurzaming van grondstoffenketens. De eerste stap is samen met alle betrokkenen, zowel bedrijven als maatschappelijke organisaties, een gemeenschappelijke internationale standaard opstellen. Daarin staat wat de ondertekenaars verstaan onder ‘verantwoorde productie’. En welke afspraken zijn gemaakt over het behoud en de bescherming van natuur, het respecteren van de rechten van de lokale bevolking en arbeidsvoorwaarden voor de bij productie betrokken arbeiders. Om zeker te weten dat de gemaakte afspraken worden nageleefd, vindt onafhankelijke controle plaats. Goedgekeurde producten of productieprocessen ontvangen een certificaat of keurmerk.
Een greep uit de keurmerken waar WWF bij oprichting of in een later stadium betrokken bij is geweest zijn FSC, RSPO, MSC, ASC, RTRS en Gold Standard.
Geen eindstation
Een standaard ter verduurzaming van een grondstofketen is geen eindstation. WWF probeert haar samenwerkingspartners continu uit te dagen normen naar boven bij te stellen. Bijkomend voordeel: wettelijke eisen worden daardoor vaak ook positief beïnvloed.
Resultaten en Updates
Walvisjacht IJsland is enorme stap terug
De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw
WWF in cijfers
59
Lopende projecten
114k
Vrijwilligers
1,3mln
Beschermde gebieden
Aanvullende strategieën
In landen met kwetsbare natuur spant WWF zich samen met partners in voor goede wetgeving ter bescherming van de natuur. Ook stimuleren we de naleving van natuurbeschermingswetten en goede ruimtelijke planning, waaronder het aanwijzen van beschermde gebieden, zowel op land als op zee. Zo proberen we ervoor te zorgen dat uitbreiding van landbouw niet ten koste gaat van waardevolle natuur, maar plaatsvindt op al braakliggende gronden. En dat er alleen onder strikte voorwaarden gevist mag worden, zodat schade aan de natuur onder water zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ook in Nederland werken we aan wetgeving. Uitsluiting van illegaal hout en illegaal gevangen vis is daar een voorbeeld van. Ook boeren proberen we te stimuleren hun bedrijfsvoering te verduurzamen.
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!