ARK Natuurontwikkeling
portretfoto bas roels
Bas Roels
Expert natuurlijke oplossingen
11 november 2024

Starten met duurzaam landgebruik helpt de gevolgen van rampen zoals in Spanje te verkleinen

Nog altijd loopt het dodental in Spanje op na de verwoestende overstromingen. Voor de zoveelste keer in korte tijd is er extreme regenval in Europa, met desastreuze gevolgen. Twee maanden geleden stonden hele steden in Centraal-Europa onder water.

Een paar jaar geleden zorgden overstromingen in Duitsland en Zuid-Limburg nog voor meer dan 200 doden en miljarden aan economische schade.

portretfoto bas roels
Bas Roels
Expert natuurlijke oplossingen
Bekijk meer artikelen

Het weer wordt steeds extremer

Helaas is één ding duidelijk: door klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met hevige regenval. Stijgende temperaturen zorgen ervoor dat er meer water verdampt en dat de atmosfeer meer water kan vasthouden. Al dat water valt vervolgens vaker en harder uit de lucht, zelfs in gebieden die steeds droger worden. Dit beeld zien we terug in de geavanceerde modellen van klimaatdeskundigen, meteorologen en weerinstituten zoals het KNMI. En hoe verder de temperatuur stijgt, hoe extremer het weer wordt.

Landschap ingericht voor maximale productiviteit

Iets anders dat duidelijk is: ons landschap is niet in staat om hevige regenval op te vangen. Dit komt doordat de natuur heeft moeten wijken voor akkers, fabrieken, woonwijken en wegen. Beken en rivieren zijn rechtgetrokken tot kanalen, en natuurlijke elementen zoals bosjes, struiken en waterpoelen zijn verdwenen. Om de economie te stimuleren en onze welvaart te vergroten, is het landschap ingericht voor maximale productiviteit. Het probleem hiervan is dat regenwater vrij spel heeft en niet wordt vertraagd door natuurlijke barrières, wat leidt tot aanzwellende, allesverwoestende vloedgolven. In gebieden zoals Spanje zijn de gevolgen nog groter omdat de uitgedroogde aarde daar minder goed vocht opneemt.

Meer natuur als oplossing

Het goede nieuws is dat we de natuur kunnen herstellen. Door rivieren en beken weer ruimte te geven en bomen en struiken terug te planten, kunnen we ons beter beschermen tegen overstromingen. Dit noemen we nature-based solutions: natuurlijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het mooie is dat wij niet de enigen zijn die profiteren van meer natuur; het komt ook de biodiversiteit ten goede. Door de veranderingen in ons landschap is de rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren dramatisch afgenomen, terwijl we deze biodiversiteit juist zo hard nodig hebben, bijvoorbeeld voor onze voedselvoorziening. Gelukkig zijn nature-based solutions al opgenomen in het Europese natuurbeleid en het VN-Klimaatverdrag.

Toch zijn we er nog lang niet. De natuurrampen in Spanje en andere delen van Europa maken pijnlijk duidelijk dat er werk aan de winkel is. Zeker als je bedenkt dat klimaatverandering in de toekomst alleen maar voor meer problemen en gevaarlijke situaties zal zorgen. Daarom is het tijd om nature-based solutions vaker en op grotere schaal in te zetten. Het is namelijk een bewezen effectieve aanpak. Zoals bijvoorbeeld met het overheidsprogramma Ruimte voor de Rivier waarmee op grote schaal meer natuur is aangelegd in de uiterwaarden van het Nederlandse rivierengebied, en we sinds de bijna watersnoodramp van 1995 veilig gehouden worden. Na de ramp in Zuid-Limburg werd snel geld vrijgemaakt en een snelle aanpak beloofd. Drie jaar later is het inzetten van natuur als oplossing nog maar nauwelijks concreet gemaakt, terwijl gemeenten en lokale gemeenschappen hier graag werk van zouden willen maken.

De wil om aan de slag te gaan met nature-based solutions is er zeker bij gemeenten, lokale gemeenschappen en bedrijven. De gevolgen van de klimaatcrisis veroorzaken immers schade van astronomische bedragen, en ook grote bedrijven voelen deze kosten steeds meer in hun portemonnee. Dit heeft al geleid tot mooie initiatieven. Zo is in 2023, met hulp van het Wereld Natuur Fonds, het programma NL 2120 gestart. Meer dan 30 partijen, waaronder universiteiten, provincies, gemeenten, natuurorganisatie en bedrijfsleven, zetten zich in om nature-based solutions vaker in de praktijk toe te passen. Onlangs tekenden WWF en de Europese Investeringsbank een beleidsafspraak om de inzet van nature-based solutions te stimuleren. Speciaal hiervoor wordt een organisatie opgericht die voorstellen ontwikkelt en publieke en private financiers aantrekt.

Internationale samenwerking en financiering

Nu komt er een belangrijke kans om actie te ondernemen: de aankomende Klimaatconferentie COP 29, die vanaf maandag 11 november 2024 plaatsvindt in Azerbeidjan. Dit is hét moment voor beleidsmakers en leiders om een omslag te maken en de natuur centraal te stellen in onze aanpak van klimaatverandering. COP 29 biedt de kans om internationale samenwerking en financiering te mobiliseren, waardoor nature-based solutions de ruimte krijgen die ze verdienen en op grotere schaal kunnen worden ingezet.

Wij geloven dat NBS schade door rampen zoals in Spanje kunnen verminderen. Het is tijd om de stap naar actie te zetten. Er liggen tal van concrete nature-based solutions klaar, plannen die al op de plank liggen en direct kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe ronde van het programma Ruimte voor de Rivier of een Zuid-Limburg dat is ingericht met natuurlijke oplossingen tegen overstromingen. Door nu te kiezen voor duurzaam landgebruik, kunnen we de impact van natuurrampen zoals die recent in Spanje zijn gebeurd, aanzienlijk verminderen.

 

 

Natuurlijke waterberging ARK Rewilding NL / Hettie Meertens.jpg

Veiliger, groener en toekomstbestendig Europa

Politici, bestuurders en bedrijven: grijp de kans tijdens de deze Klimaatconferentie (COP29) om afspraken te maken die natuur de ruimte geeft en inzet als bondgenoot tegen de klimaatcrisis. Het moment om te handelen is nu. Kies voor nature-based solutions en bouw mee aan een veiliger, groener en toekomstbestendig Europa! Natuurherstel heeft alleen maar positieve gevolgen voor de maatschappij: het vergroot de veiligheid, vermindert (financiële) schade, bevordert de biodiversiteit en zorgt voor een mooier en aantrekkelijk landschap.

Lees alle blogs van Bas

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
©Gerhard van Roon

Hoe groene obligaties niet per definitie groen zijn

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op groene obligaties
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).