Shutterstock / GunnerL / WWF
19 februari 2020

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.

De toekomst van veel dier- en plantensoorten in Australië is in gevaar. De bosbranden van de afgelopen maanden hebben dit alleen maar erger gemaakt. WWF-Australië schat dat 1,25 miljard dieren zijn gedood door de branden. Sommige soorten lijken zelfs al in het wild uitgestorven te zijn.

Honderden soorten op het punt van uitsterven

Australië heeft in 1999 wetgeving vastgesteld om de leefgebieden van de meest bedreigde soorten te beschermen. Helaas is sinds die tijd toch meer dan 7,6 miljoen hectare leefgebied van bedreigde soorten vernietigd (meer dan anderhalf keer Nederland!). Ook kent Australië het hoogste uitstervingspercentage van zoogdieren wereldwijd. In de afgelopen tien jaar zijn drie inheemse soorten uitgestorven en ook nu staan honderden soorten op het punt van uitsterven.


Dit jaar is cruciaal

Australië heeft dit jaar een zeldzame kans om de loop van de geschiedenis te veranderen. Eens in de tien jaar laat de Australische regering door een panel van deskundigen een onafhankelijke beoordeling uitvoeren van de Australische milieu- en biodiversiteitswetgeving (EPBC Act 1999). Deze beoordeling vindt dit jaar plaats. Australiërs, maar ook natuurliefhebbers uit andere landen, hebben de mogelijkheid om bij het panel van deskundigen hun zegje te doen. Dit kan nog tot 17 april.

Ook jij kunt helpen met jouw stem

WWF-Australië hoopt op wereldwijde steun voor haar oproep aan het onafhankelijke panel van experts en aan de Australische regering, zodat er snel strengere wetgeving komt. Alles moet in het werk worden gesteld om de Australische natuur beter te beschermen en om te voorkomen dat nog meer inheemse soorten uitsterven.

Steek de Australiërs een hart onder de riem met jouw stem!

Geef hier jouw stem

Dank je wel voor je hulp!

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Klimaatdieren

Dieren kunnen ons beschermen tegen klimaatverandering, het slachtoffer ervan zijn of zich eraan aanpassen
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).