Richard Barrett / WWF-UK
27 februari 2021

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.

Wetenschappers ontdekten dat de beren zich - in ieder geval tijdelijk - goed aanpassen aan hun veranderende leefomgeving. Dit is terug te zien in de conditie van de ijsberen: ze zijn dikker dan in de jaren 90 en hun aantallen bleven stabiel of namen toe. De subpopulatie in M’Clintock Channel groeide van 325 beren eind jaren 90 tot 716 beren nu. In de Golf van Boothia bleef de populatie stabiel op ongeveer 1.500 dieren.  

Groei door bescherming

De groeiende subpopulatie van M’Clintock Channel is voor een groot deel te danken aan goede bescherming door overheden en lokale Inuit-gemeenschappen. Dankzij deze samenwerking kan de Inuit-gemeenschap duurzaam op ijsberen blijven jagen, geheel volgens hun rechten en tradities. Tegelijkertijd worden de gezondheid en de grootte van de populatie op de lange termijn gewaarborgd.

In het begin van dit millennium daalde het aantal ijsberen in de M’Clintock Channel-subpopulatie. Een combinatie van wetenschap en Inuit-kennis werd ingezet om het tij te keren. De Inuit zegde toe de jacht enkele jaren te verminderen, zodat de populatie kon groeien. Ook zette de gemeenschappen hun kennis en observaties in, om bij te dragen aan het toezicht op het herstel van de beren.

Nieuw vervangt oud

Het lichtere zee-ijs is volgens wetenschappers de oorzaak van de betere conditie van de ijsberen. De ijsberen in deze noordelijke subpopulaties zagen de afgelopen 30 jaar een complete transformatie van het zeegezicht. Oud zee-ijs wordt vervangen door nieuw ijs dat smelt en zich elk jaar opnieuw vormt en er is meer open oceaan. Deze 'opening' van de oceaan betekent een hogere productiviteit: meer algen, plankton, vissen en zeehonden - en betere jachtmogelijkheden voor ijsberen.

Tijdelijke opleving

Naast het vele slechte nieuws met betrekking tot klimaatverandering, zijn deze bevindingen voor ijsberen bemoedigend. Maar wetenschappers waarschuwen dat deze opleving tijdelijk is. In september 2020 bereikte het zee-ijs zijn op een na laagste niveau in de geschiedenis. Het ijzige uiterlijk van de Noordpool – waar we aan gewend zijn en als vanzelfsprekend beschouwen - zal de komende decennia blijven verdwijnen. Daarmee verdwijnen ook deze kleine overwinningen voor de ijsberen.

Hoewel minder zee-ijs in dit deel van het Noordpoolgebied geleid heeft tot meer voedsel voor de ijsberen, betekent dit namelijk ook dat ze hun permanente ijsplatforms om het hele jaar door op te jagen kwijt raken. Binnen enkele decennia kan vrijwel de hele Noordpool in de zomer al ijsvrij zijn. Dit zou gigantische gevolgen hebben voor het ecosysteem in dit gebied, inclusief de ijsberen. Tenzij we als wereldwijde gemeenschap de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, kunnen we aan het eind van deze eeuw bijna alle ijsberen verliezen.

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Doug Allan / WWF

Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied

WWF-medewerker Gert vertelt over het Arctic Blue Corridors rapport: een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).