Kustwacht
07 februari 2019

Geen containers óp de oesterbank, maar wel akelig dichtbij…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Er liggen vooralsnog geen containers óp de oesterbank op de Borkumse Stenen, maar wel vlakbij. MSC en de bergingsbedrijven die onderzoek doen naar de MSC Zoë containerramp, hebben dit zojuist aan WWF bevestigd. De containers vlakbij de oesterbank moeten nu zo snel mogelijk worden verwijderd. Eén container ligt namelijk zelfs binnen een straal van 1500 meter.

 

Opgelucht maar ook bezorgd

Emilie: “We zijn enorm opgelucht door dit bericht, want al die weken wist ik niet of onze oesterbank direct getroffen was. Gelukkig is dat niet zo, maar ik maak me nog wel zorgen over de containers die in de buurt van de oesterbank liggen. Deze kunnen openscheuren, en er kan nog gif en afval uit lekken. Ze kunnen ook nog onder water gaan bewegen richting oesterbank, afhankelijk van de weersomstandigheden en stromingen."

De oesterbank ligt in het gebied ‘Borkumse Stenen’, ten Noorden van Schiermonnikoog en vlak langs de vaarroute van het rampschip de MSC Zoë. De Borkumse Stenen en de oesterbank zijn kwetsbare natuurgebieden en de containers en het afval dat erin achterblijft kunnen nog voor heel veel schade gaan zorgen. De  oesterbank is nog geen jaar oud en wordt nu al volop bedreigd door de containerramp en mogelijke gasboringen die in de buurt gepland staan.

Verwijder de containers bij de oesterbank zo snel mogelijk

De gevonden containers van de ramp met de MSC Zoë worden op dit moment geborgen. Het is alleen nog steeds niet duidelijk hoeveel containers er exact overboord zijn geslagen en waar ze nu liggen. Eerst waren het er 291, nu zouden het er 345 zijn. Slechts een deel van de zeebodem is in kaart gebracht sinds de ramp. Er moet dus nog heel veel gebeuren. Emilie: “We dringen er bij MSC op aan om zo snel mogelijk de containers bij de oesterbank te bergen. Hiermee kan veel schade aan deze kwetsbare natuur worden voorkomen.”

Kraamkamers van de zee

Voor een gezonde, biodiverse zee is het belangrijk om verschillende typen leefgebied te herstellen en te beschermen. De oesterbanken en de gletsjerstenen die op de bodem van de Borkumse Stenen liggen vormen kraamkamers voor de onderwaternatuur. Vroeger bestond zo’n 30% van de Nederlandse Noordzee uit oesterbanken en vormden ze letterlijk de voedingsbodem voor het zeeleven, van bodemdieren tot vissen, tot zeezoogdieren en zeevogels. Met het verdwijnen van deze banken is de Noordzee ook armer geworden. Oesterbanken zorgen niet alleen voor ruim 60% meer biodiversiteit, maar ook voor meer vis, voor hogere waterkwaliteit en bescherming van onze kust.

 
 
 
 
 

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).