Mangrove Adoption Program
Maheen Khan
Klimaatexpert
12 november 2024

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

De wereld is in 2024 opnieuw getuige van extreme weersomstandigheden met ernstige gevolgen. Van dodelijke overstromingen in Spanje tot bosbranden in het Amazonegebied. Deze gebeurtenissen kunnen niet los worden gezien van het feit dat 2024 het warmste jaar op aarde ooit gemeten is, zoals het Europese klimaatinstituut Copernicus vorige week bevestigde. Ook in Nederland ervaren we daar de gevolgen van. De feiten herinneren ons aan de dringende noodzaak van actie. Vandaag nog.

Opwarming van de aarde door klimaatverandering bedreigt mensen en dieren over de hele wereld. Diersoorten worstelen om te overleven in snel veranderende omstandigheden, zoals de ijsbeer door het smeltende zee-ijs. We zien miljoenen mensen in kustgebieden geconfronteerd worden met een snel stijgende zeespiegel. Het goede nieuws is dat de natuur onze bondgenoot is in de strijd tegen klimaatverandering en de effecten ervan op onze levens. We weten dat meer natuur de oplossing is, omdat de natuur altijd onze bondgenoot is geweest - en dat ook zal blijven - in de strijd tegen klimaatverandering.

Klimaatconferentie in Azerbeidzjan

Vooruitkijkend is er altijd hoop. Vandaag zie ik hoop in Azerbeidzjan, op de internationale klimaatconferentie (‘COP29’) van waaruit ik dit blogartikel schrijf. Op deze belangrijke bijeenkomst bespreken onderhandelaars van landen hoe we de wereldwijde temperatuurstijging kunnen stoppen en hoe we kunnen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De focus van deze conferentie ligt op financiën en rechtvaardigheid: hoe rijke landen ontwikkelingslanden kunnen steunen in hun strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het standpunt van WWF over dit doel is duidelijk: landen in het ‘globale Noorden’, inclusief Europese landen zoals Nederland, moeten zowel meer doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, als financiële steun geven aan degenen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Meer natuur = meer bescherming

De natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. We hebben bossen, rivieren, graslanden en gezonde oceanen nodig om CO2 te absorberen en het klimaat stabiel te houden. We zien dat bewezen succesvolle, natuurlijke oplossingen (zogenaamde 'Nature-based Solutions') helpen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Bijvoorbeeld door in te zetten op natuurlijke golfbrekers zoals mangroven en koraalriffen in het Caribisch gebied, waar tropische stormen steeds heviger worden. Of door rivieren hier in Nederland de ruimte te geven met natuurlijke oevers in plaats van harde, rechte dijken. Zodat de toenemende regenval in het stroomgebied van onze rivieren kan worden afgevoerd en we ook hier droge voeten houden. Meer geld vrijmaken voor dit soort natuurlijke klimaatoplossingen is ook een belangrijk doel voor deze klimaatconferentie. Want zoals we als WWF aan iedereen in Azerbeidzjan duidelijk zullen maken: meer natuur betekent meer bescherming tegen klimaatverandering.

Nederland heeft zich wereldwijd altijd ingezet op aanpassen aan klimaatverandering. Ik reken erop dat Nederland zich tijdens COP29 solidair toont met landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en zal inzetten op de natuurlijke klimaatoplossingen waarvan we weten dat ze werken!

Gerelateerde artikelen

ARK Natuurontwikkeling

Duurzaam landgebruik Spanje

Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).