Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland
01 november 2023

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Lancering Manifest Ruimte voor Levende Rivieren: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland met meer ruimte voor recreatie”

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.

"Als je hier in het rivierlandschap bij Nijmegen rondstruint dan zie je wat ruim 30 jaar natuurontwikkeling aan fenomenale natuur heeft opgeleverd. Ontzettend veel soorten zijn weer terug, denk aan de otter, de zeearend, de zwarte populier en rivierprik. Meer ruimte voor natuur helpt ook in periodes van te veel of juist te weinig water. Want natuur neemt water op als een spons waardoor het langer in het gebied wordt vastgehouden.

Ondanks die bewezen toegevoegde waarde is natuur in het huidige overheidsbeleid nog steeds geen vanzelfsprekende bondgenoot.", licht Bas Roels van WWF-NL toe. "Juist nu liggen er grote kansen voor natuurherstel in ons rivierengebied. En we beschermen hiermee Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, waar zeker de toekomstige generaties mee te maken krijgen."

De blauwe aderen van Nederland

"Mensen snakken naar meer natuur"

Marjon Kaper, directeur People & Community van de ANWB, ziet bovendien grote mogelijkheden voor recreatie als de uiterwaarden weer groen zijn: "Dat is zo belangrijk voor alle Nederlanders die snakken naar een beetje meer natuur in de buurt. Het kan als we willen. En voor de waterveiligheid moeten alle dijken en keringen toch al op de schop, dus laten we het dan meteen in één keer goed doen."

Rivieren weer levend maken

Sinds de lancering van het eerste plan 'Levende Rivieren’ in 1992 is er zo’n 23.000 hectare riviernatuur bij gekomen, bovenop de 5.000 hectare die er al eerder was. Die omvang is vergelijkbaar met de grootte van de gemeente Amsterdam. De teller staat hiermee in totaal op zo’n 28.000 hectare natuur van de 68.000 hectare totale ruimte die er is tussen de dijken (Maas, Rijn, Waal, IJssel en Biesbosch).

Volgens de opstellers van het manifest is er langs onze rivieren voldoende ruimte voor meer natuur, maar is de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, te beperkt. In het manifest staat op een rij hoe de rivieren in Nederland weer levend kunnen worden gemaakt en wat provincies, waterschappen en gemeenten zelf kunnen doen. Het is tenslotte hun eigen achtertuin. De coalitie roept hen op om snel met de aanbevelingen aan de slag gaan.

Lees het manifest Ruimte voor Levende Rivieren

Gerelateerde artikelen

Siebe Swart

Natuurlijke oplossingen in Nederland

Lees meer over het samenwerken met de natuur tegen wateroverlast en droogte in Nederland.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).