Michiel Schaap / WWF-NL
28 maart 2025

Biodiversiteitsplan van kabinet scoort dikke onvoldoende

Deze week stuurde staatssecretaris Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het Nationaal Biodiversiteitsplan voor Nederland naar de Tweede Kamer. In dit ‘actieplan’ staat beschreven hoe Nederlandse het allarmerende verlies aan dier- en plantensoorten (biodiversiteit) gaat aanpakken. Hoewel er lang naar de strategie werd uitgekeken, gaat Nederland met dit plan de doelen op weg naar herstel van biodiversiteit niet halen. WWF-NL collega Kirsten Haanraads ziet een totaal gebrek aan ambitie en noemt het plan in een eerste reactie ‘zeer verontrustend’.

“Dit plan bevat helaas geen nieuw beleid. En dus ook niet de maatregelen die nodig zijn om verlies van biodiversiteit te stoppen. Dat is zeer verontrustend.” zegt Kirsten Haanraads. “Nederland gaat met dit plan de doelen van het VN-Biodiversiteitsverdag niet halen. Het brengt daarmee onder meer onze voedselveiligheid, de economie en de leefbaarheid van de samenleving in gevaar. Het kabinet probeert bovendien haar verantwoordelijkheden af te schuiven. Zelfs de meest basale afspraken uit het internationale verdrag, zoals het beschermen van 30 procent van de Nederlandse natuur in 2030, worden hiermee niet gehaald.”

Alle landen die het verdrag hebben ondertekend, spraken af om vóór 2030 minimaal 30% van het eigen land en het binnenwater te beschermen. Nederland haalt volgens dit plan maximaal 27%. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar dit is niet-beschermde natuur ter grootte van de hele Veluwe.

Van savanne tot in de polder

Het plan laat ook zien dat het kabinet de ambitie heeft losgelaten om de Nederlandse voetafdruk tegen 2050 te halveren. De voetafdruk is de hoeveelheid ruimte dat een land nodig heeft voor alles wat het verbruikt en weggooit. “Dit besluit staat haaks op de enorme negatieve invloed die Nederland heeft op zowel kwetsbare bossen en savannes elders in de wereld, als op bedreigde natuur in Nederland,” vervolgt Haanraads. “Dit komt vooral door onze invloed op het mondiale voedselsysteem en de rol van onze intensieve landbouw.”

De manier waarop we eten produceren en consumeren levert de grootste bijdrage aan biodiversiteitsverlies wereldwijd. Dit bleek ook uit het Living Planet Report van WWF in 2024. “Bedenk alleen al hoe de massale invoer en het gebruik van soja voor veevoer in de Nederlandse veehouderij zorgt voor zowel ontbossing in Brazilië, als voor natuurvernietiging in onze polder. Met dit plan ontduikt het kabinet de verantwoordelijkheid voor onze centrale rol in de internationale voedselketens.”

Planetaire grenzen

Dit plan is bovendien een gemiste kans om de noodzakelijke verduurzaming van voedselindustrie te ondersteunen en te versnellen. Corné van Dooren (voedselexpert bij WWF-NL) weet dat producenten, boeren, supermarkten en kennisinstellingen die duurzame producten willen ontwikkelen baat hebben bij een betrokken en ambitieuze regering. “Dat geldt ook voor consumenten die duurzame keuzes willen maken,” aldus Van Dooren. “Om de Nederlandse productie en (over)consumptie binnen de grenzen van de aarde terug te brengen, hebben we hebben een regering nodig die leiding neemt in plaats van achterover leunt,”

Biodiversiteitsplan op rapport

In 2022 spraken de 196 landen die deelnemen aan het VN-Biodiversiteitsverdrag (CBD) doelen af om het verlies aan biodiversiteit wereldwijd een halt toe te roepen en voor het herstel ervan. Ieder land kan zelf bepalen hoe deze 23 doelen voor 2030 en 2050 worden behaald, maar zij hebben zichzelf verplicht om in 2024 een Biodiversiteitsplan (NBSAP) aan te leveren bij de VN. Dit heeft de Nederlandse regering nu, vijf maanden na toezegging, gedaan.

Om bij te houden of landen hun plan hebben aangeleverd en om de inhoud ervan naast de afgesproken doelen te leggen, lanceerde WWF eerder een internationale monitoringtool: de zogenaamde NBSAP Tracker. WWF-NL heeft het deze week gepubliceerde ‘huiswerk’ van de Nederlandse regering ingediend en dit wordt momenteel tegen het licht gehouden. “Alle voortekenen wijzen echter op een dikke onvoldoende”, aldus Kirsten Haanraads.

Lees hier ook een inhoudelijke reactie op het plan van negen gezamenlijke natuurorganisaties (IUCN NL, IVN, LandschappenNL, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland, WWF-NL, Waddenvereniging) aan Tweede Kamerleden.

Gerelateerde artikelen

Mariëlle van Uitert / WWF

Samenleven met de wolf in Nederland

De terugkeer van de wolf naar Nederland zorgt voor veel discussie. Ontdek het standpunt van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Landbouw en natuur: hand in hand

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over natuurpositieve cacaoteelt.
Meer info
Siebe Swart

Natuurlijke oplossingen in Nederland

Lees meer over het samenwerken met de natuur tegen wateroverlast en droogte in Nederland.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).