JORGE SIERRA / WWF-Spain
11 juli 2019

Spaanse hooggerechtshof: niet baggeren in Doñana!

 

Het Spaanse hooggerechtshof heeft het geplande uitbaggeren van de Guadalquivir -rivier in Doñana tegengehouden, na een klacht van WWF-Spanje.

 

 

Doñana National Park ligt in de streek Andalusië in Spanje, en staat bekend om zijn grote moerasgebieden. Vele trekvogelsoorten komen hier om te rusten tijdens hun migratie van noord naar zuid. Het gebied is dus erg belangrijk voor deze vogels.

Negatieve impact 

Het hooggerechtshof besloot dat de extra aantasting van dit bijzonder gebied niet is gerechtvaardigd. Het verbreden en verdiepen van de Guadalquivir-rivier zou een negatieve impact hebben op het gehele natuurgebied en is niet in lijn met de EU-waterwet (de Kaderrichtlijn Water).

15 jaar strijd

"Deze beslissing is de genadeslag voor een van de meest schadelijke projecten die Doñana bedreigden en het schept een zeer belangrijk precedent voor het behoud van de rivieren van Spanje", zei Juan Carlos del Olmo van WWF-Spanje. "Na meer dan 15 jaar vechten tegen dit ongegronde project, is het vandaag een geweldige dag voor Doñana, de natuur en voor alle mensen die in de monding van de Guadalquivir wonen."

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Nederlandse uitvinding zorgt voor meer natuur in Paraguay

De natuur in en rond de belangrijke Zuid-Amerikaanse rivier de Paraguay staat onder enorme druk door toenemende scheepvaart. Gelukkig denken WWF en innovatiebureaus Stroming en HKV daar een oplossing voor te hebben. Speciale matten moeten de golven opvangen waardoor de natuur aan de oever de kans krijgt om te herstellen.
Meer info
Natasja Oerlemans / WWF

Veehouderij en natuur: kan dat samengaan? Ja, in de moerassavanne van de Orinoco!

Natasja Oerlemans is in Colombia voor een belangrijk project over de toekomst van de Colombiaanse natuurpositieve veehouderij.
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info