19 december 2022

Populatie Mongoolse saiga’s neemt toe tot bijna 14.000

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Elk jaar nemen natuurbeschermers van het Saiga Netwerk van bezorgde burgers en WWF-Mongolië de immense taak op zich om de Mongoolse saiga's te tellen en de populatie te controleren in hun uitgestrekte leefgebied.

In november waren ze klaar met tellen: het aantal Mongoolse saiga-antilopen is toegenomen tot minstens 13.925 individuen. Vorig jaar nog werden er ruim 10.000 Mongoolse saiga's geteld. In een jaar tijd zijn er dus bijna 4.000 saiga’s bij gekomen. Dat is goed nieuws voor de zeldzame antilope die te lijden heeft van de illegale jacht - de hoorns van de mannetjes zijn veel geld waard in het illegale medicijnencircuit – en verlies van graasgronden.

Geitenpest decimeerde saigapopulatie

In 2017 stierven duizenden Mongoolse saiga's aan de zeer besmettelijke geitenpest en door dzud (het gecombineerde effect van het gebrek aan gras, extreem lage temperaturen en zware sneeuwval). Van de 15.000 Mongoolse saiga’s uit 2014 waren er amper 5.000 over. Samen met lokale partners en de Mongoolse overheid wist WWF-Mongolië met een goed plan van aanpak de ziekte tot staan te brengen.

Effecten van klimaatverandering

Bayandonoi Gantulga van WWF-Mongolië is blij maar ook bezorgd. "Hoewel de Mongoolse saigapopulatie geleidelijk herstelt van de ravage na de geitenpest in 2017 en er weer stukken beter voorstaat, houd ik mijn hart vast voor de kou van de komende winter. De hitte en het gebrek aan regen deze zomer veroorzaakten ernstige droogte, waardoor de saiga's niet genoeg vet konden verzamelen om de winter door te komen. Omdat door de droogte de grasbedekking in heel slechte staat is, is er ook nog eens niet genoeg gras om de kudde tijdens de winter te voeden. De Mongoolse saigapopulatie zou het dus wel eens weer heel moeilijk kunnen krijgen."

Het is dus van groot belang dat de overheid het Mongoolse saigagebied goed beschermt en de illegale jacht op de saiga’s tegengaat. Om te voorkomen dat deze uiterst zeldzame soort van de steppe uitsterft. 
       

Saiga antilope WW1110730

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).