WWF-Sweden / Ola Jennersten
26 september 2024

Europese Commissie ondermijnt natuurbescherming met besluit over wolven

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is diep bezorgd over het besluit van de Europese Commissie om in te stemmen met het verlagen van de beschermingsstatus van wolven in het verdrag van Bern. Hierdoor kan de beschermingsstatus van wolven tijdens stemmingen in december verlaagd worden van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Deze beslissing ondermijnt decennia van natuurbeschermingsinspanningen en vormt een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit in Europa en in Nederland.

Door dit besluit gaat de Europese Commissie voorbij aan oplossingen voor samenleven met wolven, zoals preventieve maatregelen om verlies van (landbouw)huisdieren te voorkomen. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat het doden van wolven leidt tot een vermindering van predatie op (landbouw)huisdieren. Het tegenovergestelde lijkt zelfs waar te zijn. In plaats van de natuur te beschermen, brengt Europa nu het herstel van wolven en andere dieren in gevaar.

Wolven spelen een cruciale rol in het behoud van gezonde ecosystemen. Als toppredator helpen zij de populaties van hoefdieren zoals herten en zwijnen in toom te houden, wat bijdraagt aan een evenwichtige vegetatie en biodiversiteit. Het verlagen van hun beschermingsstatus zal niet alleen het herstel van de wolvenpopulaties belemmeren, maar ook de inspanningen om vreedzaam samenleven tussen mensen en wolven te bevorderen in gevaar brengen.

Verdragen

Daarnaast ondermijnt deze beslissing de internationale geloofwaardigheid van de EU op het gebied van natuurbescherming. Terwijl Europa zich verbindt aan internationale verdragen zoals het Global Biodiversity Framework, gaat zij nu tegen deze afspraken in door mee te werken aan het verzwakken van beschermingsmaatregelen voor deze belangrijke soort.

Met het verlagen van de beschermingsstatus in het Verdrag van Bern zijn wolven niet meteen vogelvrij in Europa. Er is namelijk ook nog de Europese Habitatrichtlijn, die strikte bescherming geeft aan wolven. Wat deze stemming vooral laat zien, is dat symboolpolitiek voorrang krijgt boven weloverwogen lange termijn biodiversiteitsdoelen.

Gerelateerde artikelen

Mariëlle van Uitert / WWF

Samenleven met wolven in Nederland

Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) begrijpt dat mensen zich zorgen maken en benadrukt dat we de situatie op een genuanceerde manier moeten benaderen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).