Jelger Herder
30 januari 2019

Tweede Kamer wil visserijmaatregelen rond Haringvlietsluis

 
 
 

De Tweede Kamer heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om tot concrete maatregelen te komen om ongestoorde vismigratie van en naar het Haringvliet mogelijk te maken. Een Kamermeerderheid stemde voor een door D66 ingebrachte motie over visserijmaatregelen rond de Haringvlietsluizen.

 

Onlangs zijn de sluizen van de Haringvlietdam op een kier gezet. Bedreigde trekvissoorten zoals de zalm en steur kunnen door de verbinding met zee hun paaigebieden in rivieren in Duitsland en Zwitserland weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Aan beide zijden van het Haringvliet wordt echter nog met fuiken en staande netten gevist. De migrerende vissen hebben dus grote kans om als bijvangst uit het water te worden gevist.

Optimaal profiteren van de kier

“Wij zijn blij met de steun van de Tweede Kamer,” zegt Bas Roels, zoetwaterspecialist van WWF. “Het is een belangrijke stap in betere bescherming van trekvissen. We verwachten dat de Minister nu snel met maatregelen komt zodat trekvissen optimaal kunnen profiteren van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.”

Droomfonds Haringvliet

WWF werkt samen met ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en Vogelbescherming Nederland aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Een belangrijke pijler hierbij is het in balans brengen van de visserij (economie) met de draagkracht van het systeem (ecologie) zodat er een gezonde (trek-)visstand kan ontstaan monding van de Rijn en Maas.

Lees ook het artikel in het Algemeen Dagblad - Tweede Kamer eist verbod op visserij achter Haringvlietsluizen.

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).