Gerry Ryan / WWF-Greater Mekong
24 maart 2020

Waterkrachtcentrales in Mekong-rivier van de baan

De Cambodjaanse regering heeft de plannen voor de bouw van 2 waterkrachtdammen geannuleerd en kondigde aan dat het de komende tien jaar geen nieuwe waterkrachtdammen zal bouwen in de Mekong-rivier. Fantastisch nieuws dat voorkomt dat de kwetsbare biodiversiteit in de Mekongdelta nog verder wordt vernietigd!

De Mekong stroomt van het Tibetaanse plateau naar de Zuid-Chinese Zee via Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. In de hele regio zijn minstens 60 miljoen mensen afhankelijk van de rivier voor hun inkomsten en voedsel zoals vis en rijst. Maar de rivier wordt in toenemende mate bedreigd door de ontwikkeling van waterkracht, klimaatverandering en de illegale handel in wilde dieren.

Cambodja had plannen aangekondigd voor twee dammen in Sambor en Stung Treng, maar beide staan nu voor minstens 10 jaar in de wacht. WWF prijst de Cambodjaanse regering voor stoppen van de ontwikkeling van waterkrachtdammen en zich in plaats daarvan te richten op andere energiebronnen, zoals zonne-energie, om te voldoen aan de groeiende behoefte aan stroom in het land.

Duurzame toekomst stap dichterbij

Marc Goichot, hoofd zoetwater voor WWF in de regio: “Cambodja is een voorbeeld voor andere landen. Een duurzame toekomst voor de tientallen miljoenen mensen in de Mekongdelta komt hiermee dichterbij en het is geweldig nieuws voor de verbazingwekkende dieren in de rivier, zoals de grootste populatie Irrawaddy-rivierdolfijnen ter wereld. Onderzoek laat duidelijk zien dat deze geplande dammen sedimentstromen zouden blokkeren, wat het zinken en krimpen van de delta zou versnellen. De toekomst van de belangrijkste rijstmand van Vietnam, talloze vissersgemeenschappen en economische duurzaamheid op lange termijn zouden dan ernstig zijn bedreigd."

Gerelateerde artikelen

Nederlandse uitvinding zorgt voor meer natuur in Paraguay

De natuur in en rond de belangrijke Zuid-Amerikaanse rivier de Paraguay staat onder enorme druk door toenemende scheepvaart. Gelukkig denken WWF en innovatiebureaus Stroming en HKV daar een oplossing voor te hebben. Speciale matten moeten de golven opvangen waardoor de natuur aan de oever de kans krijgt om te herstellen.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).