De bedreigingen voor rivieren en delta´s
Ons drinkwater staat onder druk
Belangrijke wateren bedreigd
Zoetwater is enorm belangrijk voor alles dat leeft. Water is onze eerste levensbehoefte, we kunnen niet zonder. Helaas worden rivieren en delta's op allerlei verschillende manieren bedreigd. Dit komt onder andere door het droogleggen van waterrijke gebieden, dammen, klimaatverandering en vervuiling. Dit heeft veel invloed op onder andere trekvissen en -vogels. Nog maar een derde van ‘s werelds langste rivieren kan vrij stromen.
Wist je dat?
Wist je dat er in Europa voor elke kilometer rivier 1 dam is? Zalmen, palingen en andere trekvissen stoten daardoor gemiddeld bijna elke kilometer hun neus in Europese rivieren.
Soorten bedreigingen
-
1
Klimaatverandering
De klimaatscenario's voorspellen steeds nattere winters en meer extreme buien, terwijl de zomers steeds warmen er droger wordden. Waardoor we een tekort aan water kunnen verwachten.
-
2
Stuwdammen
Deze obstakels hebben een negatieve invloed op de omgeving: het natuurlijk verloop van de rivier is verdwenen, veel natuur verdwijnt onder water en de routes van trekvissen worden geblokkeerd. Trekvissen, zoals de zalm en de steur, gaan terug naar het gebied waar ze geboren zijn om zich voort te planten. Als dit door alle obstakels op hun trekroutes niet meer mogelijk is neemt hun aantal af en sterven de soorten in het gebied uit.
-
3
Inpoldering, drooglegging en irrigatie
Al eeuwen worden zoetwatergebieden drooggelegd om plaats te maken voor landbouw, industrie en woningen. Hierdoor daalt het aantal vissen, is er meer kans op overstromingen en worden natuurgebieden kleiner. Ook wordt er veel water uit rivieren gehaald om te gebruiken voor landbouw en industrie. Hierdoor bereikt het water de monding en lager gelegen wateren niet meer.
-
4
Vervuiling
De vervuiling van water is een groot probleem. Giftige stoffen die in het water terechtkomen veroorzaken de dood van planten en dieren, beperken de voortplanting, veroorzaken immuunziekten en tasten de genen aan. Veel verschillende soorten planten en dieren worden hierdoor ernstig bedreigd.
-
5
Ontbossing
Ontbossing in hoge gebieden waar waterbronnen liggen, heeft ook veel invloed op zoetwatergebieden. Bossen werken als spons; ze houden water vast. Als de bomen gekapt worden spoelt de bosgrond, die het regenwater eerst vasthield, weg. Als het regent stroomt het water in één keer de rivier in. Dit kan zorgen voor rampzalige overstromingen in lager gelegen gebieden.
-
6
Verbreden en verdiepen rivieren
Het uitbaggeren van rivieren tast natuurgebieden aan.
Wat doet WWF?
Wat doet WWF om rivieren en delta´s te beschermen?
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor zoetwater
Resultaten en Updates
Beleid Rijkswaterstaat belemmert de ruimte voor de rivieren
Recordaantal dammen verwijderd in Europa
VN-waterconferentie: water staat hoog op de internationale agenda
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!