RWS Beeldbank
02 augustus 2018

Watertekort? Is niet nodig!

De droogte in Nederland blijft aanhouden. Hoe zit het met ons drinkwater? Onze zoetwaterexpert Michiel van den Bergh legt het uit.

 

"Het drinkwater in West-Nederland komt normaal gesproken via Rotterdam uit het zoetwater innamepunt in Gouda. Door de huidige droogte verzilt dit punt. Deze verzilting ontstaat doordat rivieren niet voldoende zoet water afvoeren om instromend zeewater weg te spoelen. Met als gevolg dat het innamepunt moet worden afgesloten en er over wordt gegaan op een tijdelijke noodoplossing. Deze noodoplossing KWA (Klimaatbestendige Wateraanvoer) houdt in dat het water op een Oostelijker punt wordt ingenomen dat van nature zoet is en zal blijven, ook bij klimaatverandering. Dit betekent dat er geen last is van verzilting. Door klimaatverandering zullen we steeds vaker moeten overschakelen op dit noodsysteem."

Wat is het plan van WWF?

"Wat we willen is dat deze klimaatbestendige wateraanvoer permanent wordt aangezet. Allereerst omdat dit voor onze eigen zoetwatervoorziening een permanente oplossing is. Daarnaast zijn er mooie effecten voor de natuur: er stroomt schoner zoetwater door natuurgebieden én we zien goede kansen voor het Haringvliet. Het Groene Hart is niet meer afhankelijk van het water uit de Nieuwe Maas in Rotterdam zodat er minder rivierwater door de Nieuwe Maas hoeft te stromen om zout water naar buiten te stuwen. Daardoor kan er meer rivierwater door het Haringvliet via de Haringvlietsluizen naar zee stromen. Het zoute water kunnen we verder naar binnen laten gaan, bijvoorbeeld in het Haringvliet. Daar gaan op 5 september de sluizen op een kier om trekvissen een doorgang te bieden. Het permanent overgaan op het 'noodsysteem' is de belangrijkste stap om de sluizen vaker en verder open te krijgen: omdat door de grotere rivierafvoer geen verdere verzilting optreedt in het Haringvliet. Goed nieuws voor trekvissen als de zalm, steur en forel."

Dus de 'noodoplossing' altijd in werking?

"Ja! Dat willen we. Door klimaatverandering zal er sowieso vaker overgeschakeld moeten worden op de noodoplossing KWA, daarnaast zullen we dus positieve gevolgen zien voor de natuur. Maar ook de landbouw en recreatie is gebaat bij een verbeterde waterkwaliteit. Met diverse partijen is onderzoek gedaan en aangetoond dat deze permanente Oostelijke aanvoer werkt, voor mens en natuur."

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).