De Europese Natuurherstelwet
De weg naar een ambitieuze wet voor herstel van natuur en biodiversiteit
Het belang van natuurherstel
Natuurherstel helpt om aangetaste en bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het helpt uiteindelijk ook om beter om te kunnen gaan met klimaatverandering. In de afgelopen tientallen jaren is er veel natuur en biodiversiteit verloren gegaan. De Europese Commissie is van plan dit herstellen door een nieuwe Europese natuurherstelwet, waardoor de landen die lid zijn van de EU hier verplicht aan moeten werken.
Deze wet kan een echte ‘game changer’ zijn voor mens en natuur. Daarom sturen we, waar we kunnen, aan op het aannemen van een sterke Europese Wet op Natuurherstel, zodat natuurherstelprojecten op grote schaal kunnen worden toegepast. Het kan een aantal jaren duren voordat het echt een wet is waar Europese landen zich aan moeten houden.
Hier kun je volgen hoe we ervoor willen zorgen dat deze wet er komt, hoe ver we zijn hoe je kunt helpen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld petities in 2021, 2022 en 2023 getekend.
Resultaten & Updates
Natuurherstelwet aangenomen
Juni 2024 - De Europese Milieuraad heeft maandag 17 juni de Natuurherstelwet (NHW) goedgekeurd, waarmee een belangrijke stap is gezet in de bescherming van natuur en klimaat in Europa. Deze uitkomst markeert dan ook een cruciale overwinning voor de toekomst van onze leefomgeving.
Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur
Maart 2024 - De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in het zicht van de finish uitgesteld. De Nederlandse natuurorganisaties zijn eensgezind: “Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit.”
Onverwachte draai kabinet
Maart 2024 - Precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap waarschuwt dat Europa onvoldoende is voorbereid op klimaatrisico’s als droogte en overstromingen. Komt het kabinet met het nieuws dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen.
Lees de teleurgestelde reactie van de gezamenlijke natuurorganisaties.
Europese wet voor natuurherstel dichterbij
November 2023 -Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen. Voordat deze wet in werking treedt zullen er in het Europees parlement nog stappen genomen moeten worden.
Lees meer over de inhoud van het akkoord
Natuurherstelwet aangenomen
Juli 2023 - Een meerderheid van het Europees Parlement heeft in juli 2023 ingestemd met het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht, want natuurherstel in Europa komt hiermee een stap dichterbij.
Bijna 1 miljoen handtekeningen
Juli 2023 - De #RestoreNature-campagne, gesteund door natuur-NGO's, maar ook door Avaaz en WeMove, heeft berichten en handtekeningen verzameld van mensen die er bij de EU-besluitvormers op aandringen om de Natuurherstelwet aan te nemen. In de berichten roepen ze op om actie te ondernemen tegen het verlies van biodiversiteit en de ineenstorting van het klimaat.
Lees meer over de Natuurherstelwet
Stemming vooruit geschoven
Juni 2023 - De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn opgelucht dat in de milieucommissie van het Europees Parlement geen meerderheid is voor het verwerpen van de Europese Natuurherstelwet. Dat de wet niet verworpen is betekent nog niet dat de Natuurherstelwet een gelopen race is. Hopelijk ziet de milieucommissie van het Europees Parlement in dat we geen seconde meer te verliezen hebben.
Lees meer over de Natuurherstelwet
Nederlandse regering wil wet afzwakken
April 2023 - De Nederlandse regering probeert samen met een aantal andere lidstaten het voorstel van de Europese Commissie voor een sterke Europese Natuurherstelwet af te zwakken. Minister Van der Wal heeft ook op een oproep van het Wereld Natuur Fonds en andere organisaties om de wet te omarmen geantwoord dat de wet in de huidige vorm te ver gaat.
Lees het antwoord van WWF
Wetsvoorstel uitgesteld, oproep tot actie
Maart 2022 - Op 23 maart zou de Europese Commissie het wetsvoorstel voor natuurherstel presenteren. Onder druk is dit uitgesteld zonder nieuwe publicatiedatum in zicht. Europa heeft deze wet nodig, liever gisteren dan morgen. In minder dan een week tijd hebben meer dan 14.000 mensen uit heel Europa ondertekende brieven gestuurd met de eis om NU te publiceren, maar helaas heeft dat niet geholpen.
Lees meer over #RestoreNature
Succesvolle petitie #RestoreNature
April 2021 – Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten om zich uit te spreken voor een Natuurherstelwet. Ruim 100.000 Europeanen, waaronder veel Nederlanders, hebben een petitie getekend. Wij hebben dit belangrijke signaal overgebracht aan op de Europese Commissie.
Lees meer over de wet
Oproep ondertekenen petitie #RestoreNature
Maart 2021 - De Europese Commissie startte een publieksconsultatie over een wet op het gebied van natuurherstel. Alle inwoners van de Europese Unie mochten hun mening geven over hoe deze wet er uit zou moeten zien. Stevige wetgeving is een belangrijke stap in de richting van natuurherstel. Daarom riepen Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds iedereen op: help mee in de strijd voor een goede Europese natuurherstelwet!
Lees meer over de publieksconsultatie
Wat kan jij doen?
Ook jij kunt kiezen voor een natuurlijke oplossing. Een groen dak of een boom in je tuin werken als een natuurlijke airco. Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de keuzes die je dagelijks maakt. We roepen iedereen op om met ons mee te doen.
Voetafdruktest
Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest van WWF.
Tips voor meer natuur
Bekijk onze tips en kom erachter hoe je de natuur een handje kan helpen door het maken van kleine veranderingen.