Meer dan 100.000 Europeanen roepen EU op: zorg voor ambitieuze natuurherstelwet!
104.188 Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Natuurherstelwet. Dit vormt een belangrijk signaal dat de Europese Commissie aanspoort om een ambitieuze natuurherstelwet op te stellen die helpt om bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen. De afgelopen weken hebben veel mensen gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten om zich uit te spreken. Wij zullen dit belangrijke signaal overbrengen op de Europese Commissie.
Onzekere toekomst voor Europese natuur
De natuur in Europa staat onder druk. Intensieve landbouw, overbevissing en houtkap putten onze natuur uit en hebben tot gevolg dat het voortbestaan van duizenden plant- en diersoorten in Europa aan een zijden draadje hangt. In Nederland is bijvoorbeeld de kemphaan bijna verdwenen en hebben soorten als de argusvlinder en de haas het moeilijk. De biodiversiteit in gebieden zoals het veenweidegebied heeft te kampen met verdroging, vermesting en versnippering.
Campagne #RestoreNature
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuurherstel helpt om bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen. Dat zal ook helpen om beter om te kunnen gaan met klimaatverandering.
Een nieuwe Europese natuurwet kan hieraan bijdragen en een echte game-changer zijn voor mens en natuur. Dit is de belangrijkste boodschap die wij hebben meegegeven in de vooraf ingevulde antwoorden op de consultatie.
Succesvolle natuurherstelprojecten
Met een sterke Europese wet kunnen natuurherstelprojecten op grote schaal worden toegepast. Deze dragen bij aan de bescherming van natuurgebieden, dieren en planten. In Nederland hebben we hier al positieve ervaringen mee.
Een mooi voorbeeld van een succesvol natuurherstelproject is de ontwikkeling van een nieuw moerasgebied in Groningen en Drenthe. Hier hebben zich otters, bevers, zeearenden en moerasvogels als roerdomp en witwangstern gevestigd. De aanleiding voor de creatie van dit geweldige, succesvolle natuurgebied was de wateroverlast in Groningen. Het gebied is nu een zogenoemde natuurlijke klimaatbuffer en voorkomt wateroverlast.
Een ander voorbeeld is de Noordwaard in de Biesbosch, een gebied dat in het kader van Ruimte voor de Rivier is aangelegd om bijvoorbeeld Dordrecht en Gorinchem te behoeden voor wateroverlast. Daarnaast is het een geliefd recreatiegebied waar mensen genieten van bijzondere vogels zoals de zeldzame visarend.
Tot slot vormen de oesterbanken nabij de Borkumse Stenen een mooi voorbeeld van een succesvol natuurherstelproject. Hier zijn 3D-rifstructuren op de bodem van de Noordzee geplaatst, waarop verschillende soorten schelpdieren zich hebben gevestigd. Zo fungeren deze riffen als kraamkamer en schuilplaats voor allerlei soorten en dragen ze op die manier bij aan het herstel van biodiversiteit in de Noordzee. Eenmaal verder uitgegroeid vormen deze oesterbanken bovendien een natuurlijke kustverdediging.
Gerelateerde artikelen
Natuurherstelwet aangenomen: Historische overwinning voor Europese natuur
Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).