21 april 2020

Australië: goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.

In het westen van Australië ging ruim 2 miljoen hectare natuur in vlammen op. Clover, een westelijke grijze kangoeroe, verloor in één klap haar thuis en haar moeder. Parkwachters vonden haar op 28 december, bang, uitgehongerd en met verbrande pootjes.

Haar redders gaven haar onmiddellijk pijnstilling en brachten haar naar de dierenarts, waar haar verwondingen werden beoordeeld en ze werd verzorgd. Toen ze eenmaal buiten levensgevaar was, werd ze overgedragen aan dierenverzorgster Carole van Wildlife Care WA.

Twee jaar zorg

De zorg voor jonge weeskangoeroes is intensief: ze hebben dag en nacht zorg en voeding nodig. Veel opgevangen weesjes hadden ernstige brandwonden en waren getraumatiseerd door de branden. Het schoonhouden van hun brandwonden is een uitdagende klus. Bovendien moeten de verzorgers erop letten dat de nerveuze kleintjes niet op hun gewonde poten gaan staan. Het vereist geduld en toewijding en sommige van de kangoeroes zullen nog twee jaar lang zorg nodig hebben.

Kangoeroe Clover

Zonder de toewijding van verzorgers van Native Animal Rescue en Wildlife Care WA zou het herstel van kangoeroeweesjes zoals Clover niet mogelijk zijn. WWF ondersteunt deze organisaties door het leveren van melk en medische verbandmiddelen. Daarnaast bieden we bijvoeding en watervoorzieningen voor kangoeroes in het wild die moeite hebben om voedsel en waterbronnen te vinden nu enorme gebieden met inheems bushland, bossen en nationale parken zijn verschroeid.

Nieuwe vrienden

Clover herstelt gelukkig goed. Haar brandwonden zijn genezen en ze is inmiddels verhuisd naar een nieuw huis, samen met kangoeroes die werden gered uit dezelfde vuurzone. Er wacht haar nog een lange weg, maar ondertussen voelt ze zich veilig bij haar nieuwe vrienden. Niet alle getroffen dieren hebben geluk. Daarom werkt WWF-Australië samen met Native Animal Rescue om zo veel mogelijk zieke, gewonde, verweesde en ontheemde dieren in West-Australië te redden.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).