Groen paradijs
Op de eilanden Borneo, Sumatra en Papoea vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren. We beschermen er bijvoorbeeld neushoorns, tijgers, olifanten en orang-oetans.
Orang-oetans en olifanten
Borneo en Sumatra behoren tot de grootste eilanden ter wereld. De gebieden liggen in de groene gordel: een sterke bondgenoot tegen klimaatverandering. Op Borneo vormt het centrale berggebied het ‘Hart van Borneo’. Het is net zo groot als Groot-Brittannië en één van de grootste regenwouden ter wereld. Het Hart van Borneo spreidt zich uit over Indonesië, Maleisië en Brunei. Deze drie landen beschermen samen de biodiversiteit van de bossen. De jungles leveren drinkwater, natuurlijke producten voor het levensonderhoud en ze spelen een grote rol in de lokale cultuur. En zoals alle tropische bossen zijn ze cruciaal bij het beperken van de klimaatverandering.
In het dichte woud van Sumatra leven wel 600 soorten vogels, waarvan er veel alleen daar voorkomen. Heb je wel eens gehoord van de blauwmaskerbladvogel, of de Sumatraanse drongo? Op Sumatra leven niet alleen bijzondere dieren, maar ook ruim 50 miljoen mensen. De bevolking is een mix van lokale gemeenschappen en immigranten van andere eilanden. Veel inheemse mensen, zoals de Batak en Minangkabau, zijn voor hun bestaan afhankelijk van alles wat het regenwoud te bieden heeft.
Bedreigingen voor Borneo, Sumatra en Papoea
-
1
Illegale houtkap
Op heel Borneo is maar een klein deel (nog geen 10%) van het bos beschermd gebied, de rest is bestemd voor houtkap, plantages of mijnbouw, of heeft nog geen bestemming. Met name in die laatste gebieden komt veel illegale houtkap voor, door het ontbreken van goede regels en toezicht. Vaak holt de kwaliteit van de bossen door die houtkap achteruit. En dan is de volgende stap snel gezet: het gebied wordt alsnog als plantage in gebruik genomen.
-
2
Aanleg van plantages
De grootste bedreiging voor de unieke natuur op Sumatra is de enorme ontbossing voor de aanleg van plantages voor palmolie, papierpulp en productiehout. De tijgers, olifanten, orang-oetans en neushoorns op Sumatra hebben daardoor al heel veel van hun leefgebied verloren en worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd.
-
3
Verlies van leefgebied
Met het verdwijnen van de bossen verliezen dieren hun leefgebied. Olifanten en orang-oetans verdwijnen of raken geïsoleerd van elkaar, omdat gebieden versnipperd raken. Ook neemt het aantal conflicten tussen mensen en dieren toe, waarin vooral de Aziatische olifant vaak afgeschoten of vergiftigd wordt.
-
4
Klimaatverandering
Door klimaatverandering is er in delen van Borneo niet het hele jaar door voldoende voedsel voor de orang-oetan. Daarnaast veroorzaakt klimaatverandering bosbranden en verergert het de vuren die door mensen zijn aangestoken bij de aanleg van akkers en plantages. De branden versnipperen het leefgebied van de orang-oetan nog meer dan het al is. Door de bosbranden komt een grote hoeveelheid CO2 vrij, waardoor klimaatverandering versnelt.
Geef de orang-oetan zijn slingerbos terug
De bossen waar de orang-oetans in leven verkeren in slechte staat. Met jouw gift help je ons om 300 hectare cruciaal bos aan te planten en te beschermen op Borneo. Help jij ons de orang-oetan een veilig oord te geven?
6 tips om bos te beschermen
Om het bos te beschermen, kun jij zelf veel doen. Zie je door alle bomen het bos niet meer? Geen paniek! We hebben een gratis Groene Gids voor een mooie toekomst vol bomen.
Borneo, Sumatra en Papoea beschermen
-
1
Gebieden beschermen
We helpen mee om de beschermde gebieden goed te beheren. Dat doen we door het trainen van parkrangers en het aanschaffen van hulpmiddelen, zoals radioapparatuur, wachtposten en speedboten.
-
2
Bosherstel
Om kritieke gebieden een handje te helpen, herstellen we de bodem, planten we bomen en beschermen we deze gebieden. Door het herstellen van bos, bieden we bedreigde diersoorten meer leefgebied. Zo helpen we de olifant en de orang-oetan door de losse bosreservaten waarin hij leeft weer te verbinden. Op Borneo herstellen we het veenbos, zodat de orang-oetan meer gezonde leefruimte heeft.
-
3
Onderzoek
WWF zet zich ook in om de handel in wilde dieren aan te pakken. Zo steunen we onderzoek waarbij de handelsroutes in kaart worden gebracht. Om beter te beoordelen welke bescherming ze nodig hebben doen we onderzoek naar de leefwijze van dieren. In Noord-Kalimantan bijvoorbeeld naar de Borneodwergolifant, zodat we zijn leefgebied beter kunnen beschermen.
-
4
Duurzaam gebruik van grondstoffen
We moeten op een andere manier omgaan met de grondstoffen die we uit de natuur halen. Daarom helpen we om de economie te verduurzamen. Grote bedrijven stimuleren we bijvoorbeeld om over te stappen op het produceren van duurzame palmolie en hout. Verder zetten we economische activiteiten op die het bos sparen en geld opleveren voor de lokale bevolking.
Voor wie zijn we actief?
Deze dieren hebben onze bescherming nodig
Resultaten en Updates
Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen
Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen
6 dieren die last hebben van klimaatverandering
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).