Voedselbossen
Met de ontwikkeling van voedselbossen werkt WWF samen met boeren aan meer natuur in Nederland. Daar plukt iedereen de vruchten van!
Een voedselbos lijkt veel op een natuurlijk bos, maar is door mensen ontworpen. Het bestaat uit verschillende lagen beplanting: grote bomen, kleine bomen, struiken en bodembedekkers. Alle planten produceren voedsel. Zie het als een soort eetbare jungle met veel soorten fruit, noten, groenten, paddenstoelen en eetbare bloemen. Een voedselbos is een systeem dat helemaal op eigen kracht groeit en bloeit. Bemesten, bestrijdingsmiddelen of ontwatering is niet nodig. De planten werken samen en beschermen elkaar.
Voedselbossen uitgelegd:
Waarom zijn voedselbossen goed voor de natuur?
Voedselbossen dragen bij aan meer natuur in Nederland. Het is een natuurvriendelijke manier om voedsel te produceren. Er groeien verschillende planten en het is daardoor een walhalla voor wilde dieren zoals insecten, vogels, ringslangen en bevers. Voedselbossen leggen ook stikstof vast en kunnen beter tegen grote droogte of regenval dan andere vormen van landbouw. Een voedselbos is een goed alternatief voor meer intensieve vormen van landbouw waar de natuur juist door wordt aangetast.
Het eerste voedselbos in Nederland
In Nederland zijn voedselbossen nog best nieuw. Het allereerste voedselbos in Nederland is aangelegd in 2009 door Wouter van Eck. Hij wilde voedselproductie en natuur combineren en kocht een kale mais-akker vlakbij Groesbeek en begon hier met het aanplanten van voedselbos Ketelbroek. Ondertussen is dit een voedselbos in volle glorie. Onderzoekers hebben een keer gekeken naar de biodiversiteit in dit bos vergeleken met een natuurgebied er vlakbij. De biodiversiteit in het voedselbos bleek niet onder te doen voor die van het natuurgebied.
Simon Verboom
"Ik kom uit een familie van ecologen en vind planten en natuur sowieso al heel interessant, maar dat geldt ook voor voedsel. Ik was al langer op zoek naar een model om die werelden te verenigen. Dan kom je uit bij voedselbossen. Toen dat kwartje viel, wist ik: hier wil ik me voor gaan inzetten."
Welk eten vind je in een voedselbos?
Alle bomen, struiken, klimmers, kruipers en kruiden in een voedselbos moeten kunnen groeien in het Nederlandse klimaat en iets eetbaars opleveren. In totaal zijn er zo’n 400 soorten mogelijk. Bekende soorten zijn tamme kastanjes, walnoten, kersen, hazelnoten, kruisbessen, appels en peren. Maar denk ook aan bijzondere exoten die nog bijna niemand kent zoals de Japanse dwergkwee, Siberische honingbes en Chinese mahonie. Dat levert bijzondere ingrediënten op! Het blad van de Chinese mahonie blijkt naar geroosterde ui te smaken. En Chefkok Emile van der Staak van het sterrenrestaurant de nieuwe winkel wist van de takken een bouillon te maken die op kippensoep lijkt.
Voedselbossen in de tropen
Voedselbossen zijn in Nederland nog behoorlijk nieuw. Maar in tropische regenwouden is het een oeroude manier van voedsel produceren. De voedselbossen die we in Nederland aanleggen zijn hier ook op geïnspireerd. In bijvoorbeeld de Amazone in Zuid-Amerika, waar al veel bos gekapt is voor grootschalige landbouw en veeteelt, is voedselbosbouw een mooie kans om weer meer bomen terug te brengen en tegelijkertijd lokale bewoners voedsel en inkomen te leveren. Cacao waarvan chocolade wordt gemaakt groeit ook in bossen. Bijvoorbeeld in Colombia wordt een bos aangelegd waar cacaostruiken groeien in de schaduw van andere vruchtbomen zoals, banaan, mango en lokale fruitbomen. Cacaostruiken gedijen heel goed in de schaduw van bomen. Het nieuwe bos levert voedsel en inkomen, bomen slaan koolstof op en er is ook weer leefomgeving voor wilde dieren. Win-win.
De Amazone is het grootste regenwoud op aarde. Bijna nergens anders op aarde vind je zoveel verschillende plant- en diersoorten op aarde. Net als bij de meeste andere bossen vormt landbouw ook hier de grootste bedreiging, In het Colombiaanse Amazonegebied maakte WWF afspraken met lokale gemeenschappen en de overheid om verdere ontbossing te stoppen en natuurgebieden opnieuw aan elkaar te verbinden. In deze video zie je hoe we dat doen.
Werken aan natuurherstel in de Amazone
Wat doet WWF?
In Nederland werkt WWF samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland om het aantal voedselbossen snel te vermeerderen. Het doel is om hiermee de omslag naar een duurzame en natuurvriendelijke landbouw in Nederland te versnellen. Steeds meer boeren hebben interesse om een voedselbos aan te leggen op hun land, maar zijn nog wel sceptisch over het verdienmodel. Vanuit de samenwerking worden daarom ook minimaal acht inspirerende, grootschalige voedselbosprojecten (minstens vijf hectare) aangelegd op landbouwgronden, in samenwerking met agrariërs in verschillende delen van het land. Om zo te laten zien dat het én bijdraagt aan meer natuur én dat je er een goede boterham mee kunt verdienen.
Gerelateerde artikelen
Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit
Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren
Afspraken over verandering voedselsysteem: een voorwaarde voor slagen Biodiversiteitstop
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!