Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada

Narwal: eenhoorn van de zee

Smeltend zee-ijs verandert de oceaan

  • Status: Niet bedreigd
  • Deze eenhoorn onder de walvissen houdt van koud water

De narwal

Deze bijzondere walvissoort lijkt op een kruising tussen een eenhoorn en een walvis. Mannetjesnarwallen en sommige vrouwtjesnarwallen hebben een lange slagtand op hun kop, deze kan wel 3 meter lang worden. De slagtand bevat voelsensoren en miljoenen zenuwen. Verder is het gebruik van de slagtand een mysterie. Sommige onderzoekers zeggen dat de slagtand gebruikt wordt voor paringsrituelen, maar andere onderzoekers zeggen dat de slagtand bij de jacht gebruikt wordt. Niemand weet het helemaal zeker, maar dat ze bijzonder zijn, dat is een feit.

Narwallen leven in de koude arctische wateren van Canada, Groenland, Noorwegen en Rusland. Ze brengen lange winters grotendeels door onder het zee-ijs, waar scheuren in het ijs ze de kans geven om tussendoor te ademen. Narwallen zwemmen langzaam en gebruiken het zee-ijs om zich te verstoppen voor roofdieren, zoals de orka. Onder het ijs maken ze duiken tot ongeveer 2 kilometer diep, op zoek naar vis, garnalen en inktvissen. Gedurende hun leven veranderen narwallen steeds van kleur. Ze worden blauw-grijs geboren, veranderen dan naar blauw-zwart en zijn grijs als ze volwassen zijn. Oude narwallen zijn soms zelfs helemaal wit.

Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada

Vroeger werd gedacht dat de slagtand van de narwal magische eigenschappen had.

Wat is er aan de hand?

Al duizenden jaren lang leeft de narwal in de koude zeeën rond de Noordpool en is goed aangepast op het leven tussen het zee-ijs. Door de klimaatcrisis en de daarmee gepaarde opwarming van de aarde is het leefgebied van dit dier aan het veranderen. De narwal heeft het moeilijk om zich zo snel aan te passen en komt daardoor nieuwe problemen tegen. Prooidieren bevinden zich op andere plekken, zeestromingen veranderen en er is minder zee-ijs beschikbaar om te schuilen voor roofdieren. Door het smelten van het zee-ijs is er ook meer scheepvaart in het gebied en wordt de zee drukker.

Waarom is het belangrijk om de narwal te beschermen?

Walvissen staan bovenaan in de voedselketen en hebben daarbij een belangrijke rol te vervullen in de gezondheid van het onderwaterleven. Narwallen jagen op vissen, maar er wordt ook gejaagd op de narwal door andere dieren. Door diep te duiken, brengen ze ook voedingstoffen naar het wateroppervlak wanneer ze boven komen om adem te halen. Zo blijft er een goede balans.

Lokale gemeenschappen in Canada, Alaska en Groenland zijn afhankelijk van de walvissen voor hun voedsel, inkomsten en tradities. Zij jagen beperkt op de dieren op een duurzame manier (met gebruik van strenge quota en andere regels) en worden gecontroleerd door de International Whaling Commission.

naturepl.com / Doug Allan / WWF

Waardoor wordt de narwal bedreigd?

  • 1

    Klimaatverandering

    Door de opwarming van de aarde veranderen de zeeën rond de Noordpool. Zee-ijs smelt, de zeespiegel stijgt en zeestromingen veranderen. Voor dieren afhankelijk van het zee-ijs, zoals de narwal, heeft dit grote gevolgen. Ze gebruiken het ijs om voedsel te vinden en om zich te verschuilen voor roofdieren. Als dit ijs verdwijnt, wordt het moeilijker om te overleven.

    Lees verder
  • 2

    Drukte op zee

    Doordat het ijs smelt wordt de arctische oceaan drukker met scheepvaart. Meer schepen betekent meer geluid, wat de narwal verstoort in zijn communicatie en oriëntatie. Er is ook meer kans op botsingen met schepen, want de narwal zwemt langzaam en heeft weinig mogelijkheid snel uit te wijken voor een schip.

    Lees verder

Wat doet WWF?

In het noordpoolgebied werkt WWF aan veranderen van regelgeving rondom scheepvaart. WWF praat met overheden om herrie onderwater te verminderen. We willen dat er rekening wordt gehouden met kwetsbare gebieden, die zo belangrijk zijn voor de dieren die er leven. 

Taggen van narwallen

Door onderzoek te doen naar de narwal kan WWF het dier beter beschermen. We bevestigen satelliet-zenders op de dieren, waardoor we hun bewegingen kunnen volgen. Dan kunnen we erachter komen waar de narwallen eten, paren en hun tijd het liefst doorbrengen. Zo kunnen we zien hoe narwallen op klimaatverandering reageren en welke gebieden belangrijk zijn voor de narwal zodat we deze gebieden beter kunnen beschermen. De foto's laten zien hoe dit gebeurt. 

 

Meer weten?

Walvissoorten
Walvissoorten
Lees meer over de verwanten van de narwal, zoals bijvoorbeeld de Groenlandse walvis.
Global Warming Images / WWF
De Noordpool
De Noordpool
Lees meer over de koude, witte wildernis

Gerelateerde artikelen

Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada

Les 90: De eenhoorn van de zee

Kinderen leren over de narwal
Meer info
VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
WJ Strietman

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info
Global Warming Images / WWF

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info
Eric Baccega / WWF

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’. ‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
Meer info
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF

Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren

Een recent WWF rapport geeft inzicht in behaalde successen in de bescherming van zeezoogdieren van de afgelopen 50 jaar. Daarentegen constateert het helaas ook nieuwe uitdagingen.
Meer info
Unsplash

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!