Razendsnelle ontbossing vernietigt meer dan alleen bos

Veel branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. En klimaatverandering maakt de effecten van de branden heviger.

Als we nu inzetten op natuurbescherming en herstel van bossen, kunnen we er in de toekomst voor zorgen dat bosbranden minder voorkomen. Help je mee?

Wat kun jij nu doen voor de bossen?

Cadeautip
Bosjes bomen

Geef een Bosje Bomen

Een uniek cadeau voor een verjaardag of gewoon zomaar. Met jouw aankoop kunnen we stukjes bos weer met elkaar verbinden. En dieren zoals de jaguar een kans geven om te overleven.

Geef een Bosje Bomen
Een stuk gekapt bos in de Amazone, op de achtergrond staan nog overgebleven bomen

Geef eenmalig aan het bos

Geef en help ons werk om wereldwijd bossen veilig te stellen. Met jouw bijdrage kunnen we leefgebieden van dieren herstellen en onze bondgenoot tegen klimaatverandering versterken.

Geef een gift

Actie voor het bos

Wat is er eigenlijk aan de hand?

Onmisbaar regenwoud dat al duizend jaar groeit en bloeit, wordt binnen een dag verwoest. Dieren sterven, mensen raken hun thuis kwijt en onze bondgenoot tegen klimaatverandering wordt met de grond gelijk gemaakt. Door grootschalige ontbossing verloren we al ruim de helft van alle bossen op aarde. Zo’n 200 jaar geleden waren er nog 6 biljoen bomen, nu nog maar 3 biljoen.

Ontbossing is dan ook de grootste bedreiging voor de bestaande bossen. Regenwouden maken in rap tempo plaats voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van oliepalmplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Geschat wordt dat in 2030 ongeveer 80 procent van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden, waaronder de Amazone, Borneo en Sumatra en het Congobekken. Over de hele wereld verliezen dieren en mensen zo hun thuis.

Naast ontbossing vormen ook bosbranden een groot gevaar. De afgelopen jaren werden meerdere gebieden getroffen door vernietigende natuurbranden. Deze branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as. De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger.

WWF-US / Ricardo Lisboa

Samen in actie

Wat doet WWF?

Lees verhalen over het bos

Natuurbeschermers aan het woord, succesverhalen uitgelegd en meer

Richard Barrett / WWF-UK

Terugkeer van de orang-oetan

Door razendsnelle ontbossing is bijna 80 procent van het oorspronkelijke leefgebied van de orang-oetan op Borneo en Sumatra verdwenen. En met het woud verdwijnt ook de enige Aziatische mensaap. Gelukkig is er hoop voor deze ernstig bedreigde diersoort.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
WWF-Brazilië

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF

Ssssssst… Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.
Meer info
Jorge André Diehl / WWF-Brazil

Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud

Ga d'r maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle groter dan de provincie Gelderland. Meer dan 200 cameravallen spotten zo'n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo'n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info
WWF / Tessel in 't Veld

Een dagboek van mijn werkbezoek

Bossenexpert Merijn bezocht vorige maand de regenwouden in Zuid-Amerika. Hij vertelt over zijn ervaringen en de mensen die hij ontmoette in zijn blog!
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Atlantisch Regenwoud groeit met 400.000 bomen

Het Atlantisch Regenwoud – gelegen in Argentinië, Brazilië en Paraguay – is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Ooit was dit prachtige gebied 30 keer zo groot als Nederland, hier is nog slechts 5 keer van over.
Meer info