Razendsnelle ontbossing vernietigt meer dan alleen bos
Veel branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. En klimaatverandering maakt de effecten van de branden heviger.
Als we nu inzetten op natuurbescherming en herstel van bossen, kunnen we er in de toekomst voor zorgen dat bosbranden minder voorkomen. Help je mee?
Wat kun jij nu doen voor de bossen?
Geef een Bosje Bomen
Een uniek cadeau voor een verjaardag of gewoon zomaar. Met jouw aankoop kunnen we stukjes bos weer met elkaar verbinden. En dieren zoals de jaguar een kans geven om te overleven.
Geef eenmalig aan het bos
Geef en help ons werk om wereldwijd bossen veilig te stellen. Met jouw bijdrage kunnen we leefgebieden van dieren herstellen en onze bondgenoot tegen klimaatverandering versterken.
Actie voor het bos
Wat is er eigenlijk aan de hand?
Onmisbaar regenwoud dat al duizend jaar groeit en bloeit, wordt binnen een dag verwoest. Dieren sterven, mensen raken hun thuis kwijt en onze bondgenoot tegen klimaatverandering wordt met de grond gelijk gemaakt. Door grootschalige ontbossing verloren we al ruim de helft van alle bossen op aarde. Zo’n 200 jaar geleden waren er nog 6 biljoen bomen, nu nog maar 3 biljoen.
Ontbossing is dan ook de grootste bedreiging voor de bestaande bossen. Regenwouden maken in rap tempo plaats voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van oliepalmplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Geschat wordt dat in 2030 ongeveer 80 procent van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden, waaronder de Amazone, Borneo en Sumatra en het Congobekken. Over de hele wereld verliezen dieren en mensen zo hun thuis.
Naast ontbossing vormen ook bosbranden een groot gevaar. De afgelopen jaren werden meerdere gebieden getroffen door vernietigende natuurbranden. Deze branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as. De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger.
Samen in actie
Wat doet WWF?
Beschermen
Samen met de plaatselijke bevolking zorgen we goed voor beschermde gebieden. We leiden parkwachters op, voorzien in de aanschaf van bijvoorbeeld portofoons en bieden juridische ondersteuning aan gemeenschappen. Dit doen we bijvoorbeeld in de Amazone en tropisch Afrika.
Herstellen
In onder meer het Atlantisch Regenwoud en op Borneo helpen we de natuur een handje door stukken bos te herstellen. Dit doen we door inheemse boomsoorten aan te planten, de bodem te herstellen en de gebieden te beschermen. We verbinden losse stukjes bos, zodat de dieren die er leven zich makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen.
Voorkomen
Het is een grote uitdaging om te strijden tegen ontbossing. Maar als we kunnen voorspellen waar bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen. Dit doen we onder meer in tropisch Afrika en op Borneo met het systeem Forest Foresight.
Lees verhalen over het bos
Natuurbeschermers aan het woord, succesverhalen uitgelegd en meer