WWF Sabine Bos
15 mei 2019

7 bijzondere diersoorten uit de Noordzee

WWF roept vandaag uit tot ‘Dag van de Noordzee’. Met 57.000 km² is het Nederlandse deel van de Noordzee, het grootste natuurgebied van Nederland. Er zwemmen wel 220 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot tarbot en van haring tot haringhaai. En nog veel meer! Wist jij dat deze 7 soorten te vinden zijn in de Noordzee?

 

Bultrug

Eeuwenlang kwam de bultrug niet voor in de Noordzee, maar de laatste jaren wordt hij steeds vaker in de Nederlandse kustwateren gezien. Bij toeristen zijn bultruggen populair om hun spectaculaire vertoningen aan de wateroppervlakte; soms maken ze sprongen waarbij ze helemaal boven het water uitkomen. In het verleden werd de bultrug bedreigd door de walvisjacht. Sinds de jacht in 1966 werd verboden, neemt het aantal bultruggen weer toe. Dit ondanks het feit dat er elk jaar bultruggen sterven door aanvaringen met schepen, verstrikking in visnetten en de gevolgen van geluidsoverlast.


Vleet

Vleten zijn de grootste roggen die in de Noordzee leven. Vroeger leefden er veel vleten in de Noordzee. Omdat deze roggensoort bekend stond als lekkernij werd er veel op gevist. Vleten worden echter pas geslachtsrijp vanaf hun twaalfde levensjaar. De kans dat ze gevangen worden voor ze zich kunnen voortplanten is dus groot. Daarom zijn ze bijna verdwenen. 


Zee-engel

In het begin van de vorige eeuw is de zee-engel in aantal sterk afgenomen en zijn status is nu kritiek (ernstig bedreigd) volgens de Rode Lijst van de IUCN. In veel Noord-Europese gebieden waar hij vroeger voorkwam wordt hij nu als lokaal uitgestorven beschouwd. Alleen rond Ierland en Zuid-Engeland worden soms nog enkele dieren gezien. Zee-engelen zijn haaien, maar ze hebben een lichaam dat lijkt op dat van een rog.


Orka

Orka’s in onze Noordzee? Jazeker! Ze komen met name voor in de Noordelijke Noordzee, maar eens in de zoveel tijd is de orka te gast in de Zuidelijke Noordzee. De orka’s volgen de trek van de makreel vanuit de Atlantische oceaan de Noordzee in.

Orka's zijn gemakkelijk te herkennen: ze zijn van boven zwart, van onderen wit, en hebben een witte vlek net boven de ogen. Iedere orka heeft zijn eigen unieke patroon, dat net iets afwijkt van andere orka's. Ze hebben een bijzonder opvallende rugvin, die tot 2 meter hoog kan zijn. De grotere mannetjes zijn in de groep herkenbaar aan hun hoge, spitse rugvin.


Bruinvis

De naam van de bruinvis is misleidend: bruinvissen zijn namelijk geen vissen en ze zijn ook niet bruin. De bruinvis lijkt op een kleine dolfijn, maar is in de Noordzee de meest voorkomende walvisachtige. Deze kleine walvisachtige kun je zien voor de Nederlandse kust, in de Waddenzee en er leeft een populatie bruinvissen in de Oosterschelde. Deze populatie bestaat uit zo’n 30 tot 40 dieren. Bruinvissen kwamen vroeger in grote aantallen voor langs onze kusten. Vanaf 1950 werden ze steeds zeldzamer, maar vanaf 1995 werden ze plotseling weer steeds vaker gezien.


Kortsnuit-zeepaardje

Kortsnuit-zeepaardjes zijn zeldzame bezoekers aan de Noordzeekust, het Waddengebied en de Oosterschelde. Ze komen hier soms in de zomermaanden. De zeepaardjes hebben geen tanden en geen maag en kunnen hun voedsel dus niet vermalen. Ze moeten voortdurend eten om aan voldoende voedingsstoffen te komen. De kleur van het kortsnuit-zeepaardje varieert met verschillende bruin- en grijstinten, de dieren zijn vaak goed gecamoufleerd.

 


Haring

De haring zwemt in grote scholen rond in de Noordzee, soms met miljoenen vissen. Haringen behoorden eeuwenlang tot de belangrijkste vissen in de visserij. Dit jaar mag er van de overheid 40% minder op haring gevist worden dan in 2018. Haringen zwemmen overdag in diep zeewater. In de avond volgen ze hun prooi naar boven en verspreiden ze zich dicht onder het wateroppervlakte. Jonge haringen blijven de eerste jaren wel in ondiep, voedselrijk water. Na twee jaar zwemmen ze dieper.

42036_fullimage_school-haring-foto-jacob-botter-cc-by-20[27573].jpg

Gerelateerde artikelen

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).