naturepl.com / SCOTLAND: The Big Picture / WWF
15 mei 2020

Dag van de Noordzee: WWF pleit voor serieuze aanpak herrie onder water

Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Een diersoort die daar nu wel bij vaart is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien.

Op de Noordzee wordt het de laatste decennia steeds drukker. Voordat de lockdown werd ingesteld waren er op ieder moment van de dag zo’n 400 zeeschepen aanwezig. Zo’n 90 procent van als ons vrachtverkeer gaat over zee. In het zuiden van Nederland is het onderwaterlawaai het ergst. Zo worden er bijvoorbeeld bij de kust van Walcheren windparken aangelegd. Het heien van de windturbine palen veroorzaakt daar een hoop herrie onder water. Veel dieren vluchten dan naar een rustigere plek. 

Uniek schouwspel

Volgens onderzoeker Frank Zanderink van Stichting Rugvin is er iets bijzonders aan de hand sinds er veel minder verstoringen zijn van boten en mensen op zee. Dit geldt ook voor de eveneens drukke en vergelijkbare Oosterschelde: “Bruinvissen foerageren nu ongestoord in grotere groepen én een langere tijd bij elkaar. Ik doe nu ruim 15 jaar onderzoek naar dit dier, maar dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien.”

Bruinvissen bij de Oosterschelde

Video: © Annemieke Podt / Stichting Rugvin

Herrie onder water

De bruinvis is de kleinste walvisachtige in de Noordzee en heel gevoelig voor geluid. Hij eet veel kleine visjes die hij vangt met geluid (echolocatie). Hij moet goed horen om te kunnen eten. Zodra dat proces wordt verstoord door het geluid van menselijke activiteiten, gaat hij in conditie achteruit. Een bruinvis kan niet langer dan 3-5 dagen zonder voldoende voedsel. Op jaarbasis worden zo’n 800-8000 bruinvissen doof, door bijvoorbeeld bommen die achter zijn gebleven uit de Tweede Wereldoorlog en tot ontploffing worden gebracht. Zodra bruinvissen doof worden krijgen zij problemen met zoeken van eten en zullen ze vervolgens sterven.

Bruinvis


Noodzakelijke geluidslimieten

Met de 57.000 km2 is de Noordzee het grootste natuurgebied vanNederland. WWF pleit, ook vandaag tijdens de internationale dag van de Noordzee, voor stevige maatregelen tegen herrie onder water. Zeker nu de komende jaren de bouw van windparken in de Noordzee flink toeneemt. “Als je het zeeleven wil beschermen, dan moet je op z’n minst een veilige, internationaal geldende geluidslimiet voor heien instellen,” zegt oceanenexpert Nathalie Houtman van WWF. Andere mogelijke oplossingen zijn langzamer scheepvaartverkeer en het weren van lawaaierige activiteiten in de belangrijkste natuurgebieden in zee.

Internationale dag van de Noordzee

WWF en andere natuurbeschermingsorganisaties vragen jaarlijks op 15 mei aandacht voor de Noordzee op de internationale dag van de Noordzee via #NorthSeaDay.

Lees hier meer over de bruinvis

Lees hier het onderzoeksrapport over de bruinvis (in samenwerking met Stichting Rugvin)

Gerelateerde artikelen

Judith van de Griendt / WWF

De geheime taal van potvissen

De oceaan is een bron van bijzondere verhalen. Sommige maken zoveel indruk dat je ze meteen wil delen, zoals het verhaal van mijn collega Chris Johnson.
Meer info
Ashley Morgan / WWF

Baai bij Dominicaanse Republiek blijkt walviswalhalla

Nooit eerder zagen onderzoekers zoveel bultruggen als in Samaná-baai in de Dominicaanse Republiek. Lees meer.
Meer info
Judith van de Griendt / WWF

Oceanen beschermen

De oceaan is essentieel voor al het leven op aarde, maar heeft het moeilijk. Door overbevissing, klimaatverandering en plastic soep. Lees onze tips.
Meer info
naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info

Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet

Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar de koraaldriehoek.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Godeneiland Bali: van jager naar redder van de zeeschildpad

Met steun van WWF ontstaan er initiatieven om de zeeschildpad te redden. Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar Bali.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).