Jürgen Freund / WWF
Monique Sumampouw
Monique Sumampouw
Koraaldriehoek Coördinator
24 februari 2025

Godeneiland Bali: van jager naar redder van de zeeschildpad

Bali, het eiland van de goden. Die bijnaam heeft de populaire reisbestemming te danken aan z'n serene schoonheid, cultuur en hindoeïstische tempels verspreid over het hele eiland. Ook natuurliefhebbers gaan er graag naartoe. Maar voor de natuur zelf, en in het bijzonder de zeeschildpad, waren de eilandbewoners helaas lang niet altijd even liefdevol. Daar komt nu verandering in.

Met steun van WWF ontstaan er initiatieven om de zeeschildpad te redden. Ik bracht een bezoek aan het eiland en leerde er veel over de band van het eiland met de bedreigde diersoort.

Monique Sumampouw
Monique Sumampouw
Koraaldriehoek Coördinator
Bekijk meer artikelen

Gelegen in het hart van de Indonesische archipel en midden in de Koraaldriehoek heeft Bali een enorme mariene biodiversiteit. Er zijn mangroven, koraalriffen en -vissen, dolfijnen en zeeschildpadden. Van die laatste huisvest Indonesië de grootste populatie wereldwijd: zes van de zeven soorten zeeschildpadden leven hier.  

Schildpad als offer

De zeeschildpad heeft in het verleden veel te lijden gehad onder het traditionele geloof en de gebruiken van hindoeïstische gemeenschappen op Bali. Decennialang werden er zo'n 15.000 dieren per jaar (!) gedood als onderdeel van religieuze ceremonies.  

Acties van onder meer WWF-Indonesië en lokale NGO’s zorgden ervoor dat uiteindelijk ook de overheid zich inzetten om dit tegen te gaan. Er mochten toen nog maximaal 300 schildpadden per jaar worden gedood. Sinds de schildpad in 1999 een beschermde status kreeg, zijn ceremonies in veel tempels veranderd: in plaats van schildpadden te offeren, worden ze nu vrijgelaten in zee. 

Van jager naar beschermer

Om de lokale gemeenschap te transformeren van jagers naar beschermers, richtte de Balinese Blih Anom 20 jaar geleden het Kurma Asih Turtle Conservation & Education Centre op met hulp van WWF. De pay-off van het centrum luidt: Van jager naar redder 

De oprichter groeide op in een familie van schildpadjagers. Het was zijn vader die besefte dat het aantal schildpadden drastisch afnam en dat het steeds moeilijker werd om ze te vinden. Omdat hij als hindoe in karma geloofde, stopte hij met de jacht en startte samen met WWF de oprichting van het centrum. Het doel was om toekomstige generaties te onderwijzen over de waarde en bescherming van zeeschildpadden. 

“Het was niet makkelijk”, vertelt Anom. “We stonden in het begin voor veel uitdagingen en conflicten. En tegelijkertijd wordt de schildpad nog altijd bedreigd: mensen verzamelen schildpadeieren en sommigen jagen nog steeds op volwassen schildpadden voor hun vlees.” Ook plasticvervuiling en visnetten in de oceaan vormen grote bedreigingen voor hun voortbestaan. 

Schildpadnestjes adopteren en beschermen

Onder meer de groene schildpad en de ernstig bedreigde warana-schildpad komen naar Bali om eieren te leggen. Deze twee soorten behoren tot de kleinste van alle zeeschildpadden, maar kunnen een gewicht van wel 50 kg bereiken. 

Om deze soorten te helpen, kun je bij het Kurma Asih Turtle Centre een schildpadnestje adopteren. Het opvangcentrum gebruikt hiervoor de innovatieve Adoption Nest Technology (ANT): boven een schildpaddennest wordt een camera geplaatst, waarmee je je ‘eigen’ schildpadjes vanuit elke locatie kunt volgen via een app.   

En, als extra goed nieuws, wordt het zeereservaat rondom dit nestgebied binnenkort uitgeroepen tot een officieel Marine Protected Area. 

Bekijk de camerabeelden:

Zelf schildpadden zien

Tijdens mijn bezoek had ik het geluk om een karetschildpad en een warana-schildpad te ontmoeten in het opvangcentrum. Ze waren verstrikt geraakt in vissersnetten, waarna de vissers ze naar Kurma Asih brachten. De schildpadden blijven hier tot ze helemaal zijn hersteld. Daarna worden ze na onderzoek van de dierenarts weer vrijgelaten in zee. Heel indrukwekkend om te zien, alsof ze met hun ogen en bewegingen zeiden: “Red me, laat me vrij!” 

Zeeschildpad

Help mee de schildpadden redden

Als je op Bali bent, breng dan zeker een bezoek aan dit indrukwekkende schildpadopvangcentrum. Of adopteer een schildpadnest. Daarmee helpt je de Balinese cultuur in hun transitie naar het beschermen en behouden van deze unieke, waardevolle en bedreigde dieren.  

Of help de schildpadden vanaf waar je nu bent. WWF steunt al sinds 2017 de inspanningen voor schildpaddenbescherming in heel Bali. Met jouw steun helpen we de lokale bevolking harmonie te leven met de natuur en cultuur, en de prachtige mariene biodiversiteit van de Koraaldriehoek te beschermen. 

Philipp Kanstinger / WWF

Geef een gift voor de oceaan

Geef nieuw zeeleven een veilige start

Met jouw hulp kan WWF koraal aanplanten en legstranden en mangrovebossen beschermen. We maken zwemroutes van baby-walvissen veiliger en zorgen ervoor dat zeeschildpadjes ongedeerd uit hun ei kunnen kruipen.

Lees alle blogs van Monique

Jeffrey Bernus / WWF-NL

Het mysterie van Samaná

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie bij de Dominicaanse Republiek.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Landbouw en natuur: hand in hand

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over natuur positieve cacaoteelt.
Meer info
Natasja Oerlemans / WWF

Veehouderij en natuur: kan dat samengaan? Ja, in de moerassavanne van de Orinoco!

Natasja Oerlemans is in Colombia voor een belangrijk project over de toekomst van de Colombiaanse natuurpositieve veehouderij.
Meer info
Merijn Hougee

Samenwerken met de piraten van de Koraaldriehoek

Merijn Hougee vertelt over deze onverwachte samenwerking
Meer info
Voedselbos Ketelbroek

Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit

WWF-medewerker Floor Ambrosius vertelt je alles over voedselbossen.
Meer info

Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet

Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar de koraaldriehoek.
Meer info