Greg Armfield / WWF-UK
11 januari 2021

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt vandaag deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.

 “De coronapandemie heeft laten zien dat de manier waarop we met natuur en dieren omgaan grote risico’s met zich meebrengt. Het moet niet langer draaien om korte termijn economische groei. We moeten als mensheid echt naar een andere relatie met de natuur om ons heen,” zegt Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van WWF.

Levensverzekering tegen pandemieën

Op de One Planet Top spreekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het belang van bescherming van tropische bossen die ze een ‘levensverzekering tegen pandemieën en van essentieel belang voor de menselijke gezondheid’ noemt. Premier Rutte neemt tijdens de top deel aan een Ronde Tafel over ontbossing samen met o.a. de president van de Democratische Republiek Congo, Félix Tshisekedi en Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF. Een van de onderwerpen is het importeren van ontbossing: het voorkomen dat er nog langer wordt ontbost voor producten en grondstoffen zoals soja voor veevoer.

Geen ver-van-ons-bed-show

Schuijt: “Ontbossing voor landbouw is een van de grootste veroorzakers van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Het is geen ver-van-ons-bed show want als grootste Europese importeur en doorvoerhaven van soja, palmolie en cacao, heeft Nederland een grote verantwoordelijkheid om illegale en legale ontbossing te stoppen. We roepen de Nederlandse overheid op om een sterke Europese bossenwet te steunen. Met een krachtige wet weren we eindelijk producten van de markt, die elders leiden tot bosvernietiging.”

De afspraken die op One Planet Summit worden gemaakt vormen de opmaat naar de VN-conferentie over biodiversiteit later dit jaar. De top kan hier worden gevolgd.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).