Richard Barrett / WWF-UK
21 juli 2020

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.

Het onderzoek laat zien dat nu al een groot aantal ijsbeerpopulaties afneemt, omdat ijsberen door steeds kleiner worden oppervlaktes zee-ijs langer aan land moeten blijven. Ze moeten daar vasten uit voedselgebrek; ijsberen hebben zee-ijs nodig om te jagen. Vooral jonge dieren hebben minder vetreserves en overleven dit soort vastenperiodes niet.

Gert Polet is ijsberenexpert bij WWF-NL: “Het is even slikken omdat wat we al langer vreesden nu wetenschappelijk nog preciezer is onderbouwd. Er zullen in de toekomst een stuk minder ijsberen dan nu zijn omdat hun leefgebied,  het zee-ijs, steeds verder smelt en ijsberen gedwongen worden om aan land te blijven waar ze steeds langduriger moeten vasten en dan verhongeren. IJsberen hebben ijs keihard nodig om op prooidieren zoals robben te kunnen jagen. Maar het is nog niet te laat: als we de uitstoot nu stoppen dan blijft de schade nog enigszins beperkt en kunnen we naar schatting ruim 50% van het zee-ijsoppervlak behouden. Het positieve is dat we als mensheid echt de kans hebben om een nog zwarter scenario te voorkomen. Stap zo snel als je kunt over op duurzame energie. Niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor die unieke soorten in het Arctisch gebied.”

In het jaarlijkse ijsbeer-monitoringsverslag van het Noors Polair Instituut, mede ondersteund door WWF, zien we volgens Polet steeds vaker opvallend minder moeders met jongen. “Dat kan toeval zijn, maar we moeten er rekening mee houden dat dit een feit zal blijken te zijn. En als er minder ijsberen geboren worden of niet overleven, dan stort op een gegeven moment de hele populatie in. Zonder langlopend onderzoek zie je zo’n populatie-crash niet aankomen.”

Nieuw beschermd ijsberengebied

Onlangs was er juist goed nieuws te melden met betrekking tot de ijsbeer: Rusland creëerde een beschermd gebied van ruim 8.000 vierkante kilometer. In dit deel van de Noordelijke IJszee maken veel ijsberen hun sneeuwhol om te overwinteren en hun jongen te krijgen. Afgelopen lente telden onderzoekers 8 sneeuwholen, 14 volwassen ijsberen en 11 jongen. Het beschermde gebied omvat 6 eilanden en is Medvezhyi Islands (Beren Eilanden) genoemd. Een veilig thuis voor de ijsberen, maar om de soort te beschermen is meer actie nodig, veel meer.

 


Gerelateerde artikelen

Charles J. Sharp

Nieuwe krokodil, aap en nog 740 andere soorten ontdekt

In de regenwouden van Afrika zijn 742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. 10 jaar deden wetenschappers onderzoek naar levensvormen in het Congobekken.
Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Klimaatdieren

Dieren kunnen ons beschermen tegen klimaatverandering, het slachtoffer ervan zijn of zich eraan aanpassen
Meer info
Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).