Staffan Widstrand / WWF
15 november 2024

Europese bossenwet sterk afgezwakt, WWF roept op tot actie

De Europese bossenwet heeft flink aan slagkracht moeten inleveren. Het Europees Parlement stemde op 14 november voor wijzigingen die verdere ontbossing mogelijk maken. Zowel binnen Europa als daarbuiten.

Daarmee ondermijnen onder meer het CDA, BBB en NSC één van de belangrijkste milieuwetten van de EU. Zij zitten namens Nederland in de Europese Volkspartij (EPP), die momenteel het Europees Parlement leidt en dus verantwoordelijk is voor de afzwakking van de wet.

“Deze richtlijn dreigt één grote maas in de wet te worden,” aldus WWF-NL ontbossingsexpert Seline Meijer. “We roepen EU-voorzitter Von der Leyen op de invoering van de bossenwet niet uit te stellen en haar Green Deal-erfenis te beschermen. Alleen door de wetgeving nu te handhaven kan de bossenwet zijn doel bereiken en bossen wereldwijd beschermen.”

Bedreiging voor bedrijven

De afzwakking vormt niet alleen een directe bedreiging voor de natuur en het klimaat, maar ook voor bedrijven die al hebben geïnvesteerd in ontbossingsvrije toeleveringsketens in voorbereiding op de invoering van de bossenwet. Meer dan 50 bedrijven vrezen dat hun investeringen en nalevingsinspanningen in gevaar komen en dat het zorgt voor een ongelijk speelveld.

Nederland is de grootste soja-, palmolie- en cacao-importeur van Europa en speelt daarmee een hele belangrijke rol in de strijd tegen ontbossing. De overheid en het bedrijfsleven hebben al flinke stappen gezet ter voorbereiding op de nieuwe EU-wetgeving voor ontbossingsvrije ketens en veel Nederlandse bedrijven hebben hun steun uitgesproken voor de wet.

“Wij roepen daarom de Nederlandse overheid op om de afzwakking niet te accepteren en de plannen zo nodig via de Europese Raad naar de prullenbak te verwijzen,” zegt Meijer. “Ook vragen wij bedrijven om onze regering aan te sporen tot actie. Tegen bedrijven die werken aan het naleven van de richtlijn zeggen wij: ga door om de keten optimaal voor te bereiden.”

Gerelateerde artikelen

WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info
WWF-Sweden / Ola Jennersten

Europese Commissie ondermijnt natuurbescherming met besluit over wolven

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is diep bezorgd over het besluit van de Europese Commissie om in te stemmen met het verlagen van de beschermingsstatus van wolven in het verdrag van Bern.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).