Jouw stem voor natuurherstel en een sterke wet in Europa!
Jouw stem voor natuurherstel en een sterke wet in Europa!
In 2030 moeten maatregelen genomen zijn die ten minste 20% van de aangetaste ecosystemen op land en zee in Europa herstellen en in 2050 geldt dat voor alle ecosystemen die nu in slechte staat verkeren. Dat staat in een nieuwe wet die de Europese Commissie heeft voorgesteld: De Europese Natuurherstelwet.
In Europa is de biodiversiteit de afgelopen vijftig jaar achteruit gehold en veel natuurgebieden verkeren in een slechte staat. Om die almaar neergaande lijn van verlies aan natuur om te buigen, is bescherming alleen niet meer genoeg - we moeten ook investeren in grootschalig herstel van aangetaste natuur.
Deze zomer stemt het Europees Parlement over de nieuwe Europese Natuurherstelwet die eind 2023 bekrachtigd moet worden. WWF steunt dit voorstel en deze wet. En we hebben jouw steun nodig!
Nederland wil niet meewerken
Maar de Nederlandse regering is niet zo happig op deze Europese Natuurherstelwet. Zij wil niet meewerken en probeert de wet af te zwakken. En dat terwijl bijna 9 van de tien Nederlanders (88%) vinden dat natuur in Nederland essentieel is, en 69% vindt dat er méér natuur zou moeten komen (I&O Research, 2022).
Daarom roept WWF natuurliefhebbers en andere belanghebbenden op om politici in Den Haag en Brussel te laten weten dat zij natuurherstel wél heel belangrijk vinden en dat hun toekomst afhangt van een gezonde leefomgeving. Deze wet is een geweldige kans om onmisbare natuur terug te brengen in Europa; biodiversiteit, klimaat én mensen hebben er baat bij.
Samen voor een sterke Natuurherstelwet
We hebben jouw hulp nodig! Ben jij voor een sterke Natuurherstelwet? Samen met internationale maatschappelijke organisaties sturen we een brief aan ministers en Europarlementsleden. Teken en zet ook je naam onder onze brief!
Waarom natuurherstel goed is voor iedereen
Natuur herstellen is zorgzaam zijn, voor de mensheid, voor onze planeet, voor de toekomst.
5 belangrijke redenen om de natuur te herstellen:
-
1
Natuurherstel helpt de biodiversiteit
Lokale flora en fauna komen terug.
-
2
Natuurherstel pakt de klimaatcrisis aan
Natuurlijke leefgebieden slaan koolstof op.
-
3
Natuur beschermt ons tegen natuurrampen
Bossen en wetlands verminderen overstromingen.
-
4
Natuur verbetert onze gezondheid
Toegang tot de natuur komt ons welzijn ten goede.
-
5
Natuur stimuleert de economie
Elke euro die in herstelprojecten wordt geïnvesteerd, levert zo'n € 8 tot € 38 op.
Gezonde ecosystemen helpen tegen klimaatverandering
Het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet zorgt vooral voor een verbetering van ecosystemen die koolstof kunnen vastleggen en opslaan, zoals veengebieden, oerbossen, mariene ecosystemen, rivieren en landbouwgronden. Natuurherstel komt zo de natuur ten goede, het klimaat en ons mensen.
Gerelateerde artikelen
Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering
De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).