Juergen Freund / WWF
07 oktober 2016

Ruim miljoen hectare beschermd zeegebied bij Filippijnen

 

De Filipijnse regering heeft ruim 1 miljoen hectare kust en zee bij de provincie Palawan tot beschermd zeegebied verklaard. Het is het grootste beschermde zeegebied in de Filipijnen tot nu toe. Het maakt deel uit van de Koraaldriehoek in Zuidoost-Azië, een ongekend rijk gebied dat belangrijk is voor het zeeleven wereldwijd.

Kraamkamer voor de wereld

De Koraaldriehoek strekt zich uit over 6 landen: Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papua Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Het is de kraamkamer van de wereldzeeën; voor veel zeedieren is het de paai- en geboortegrond. Nergens anders is de soortenrijkdom onder water zo groot als hier. Er leven 6 van de 7 soorten zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en meer dan 3.000 soorten vissen. De kleurrijke onderwaterwereld wordt echter bedreigd door overbevissing en schadelijke vistechnieken. Op sommige plekken gebruiken vissers dynamiet of gif (cyanide) om te vissen. Daardoor raakt niet alleen het koraal beschadigd, maar sterven er ook veel dieren die niet voor consumptie zijn bedoeld.

Lobby voor bescherming

WNF lobbyt bij overheden voor meer en aaneengesloten beschermde zeegebieden in de Koraaldriehoek en voor de goede beheerplannen voor deze gebieden. In dit enorme, internationale gebied met zo’n 17.000 eilanden vraagt dat om nauwe samenwerking met lokale bevolking, overheden, collega-organisaties, visserij- en toerismesector.

Gerelateerde artikelen

Plastic soep

Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
© Sjon Heijenga

Week van de groene tuin

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).