Mariëlle van Uitert / WWF
28 mei 2024

Wolf na 150 jaar terug in Nederland; belangrijke rol in ecosysteem

De aanwezigheid van wolven in Nederland kan een spannende en uitdagende situatie zijn voor veel mensen. Vooral voor veehouders en mensen in gebieden waar de wolven leven. Samen kunnen we werken aan een oplossing die zowel mensen als wolven beschermt. "Mensen en wolven kunnen vreedzaam samenleven. Het besluit om de strikt beschermde status van de wolf af te zwakken naar ‘beschermd’, gaat dat juist tegen. Er zijn voldoende preventiemogelijkheden," zegt Jelle de Jong, directeur van WWF-NL.

Wij vinden dat boeren en andere dierhouders hierbij geholpen moeten worden. Met geld, kennis en menskracht om zo preventiemaatregelen te plaatsen. Dit is een rol van zowel de landelijke als de provinciale overheid.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het voorstel van de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen mist wetenschappelijke onderbouwing. Dit komt doordat de wolvenpopulatie nog lang niet hersteld is. Het gaat daarmee tegen de Europese Habitatrichtlijn in en doet het succes van deze richtlijn juist teniet. "Meegaan in dit voorstel zorgt voor angst dat de feiten vaker genegeerd worden bij beslissingen."

Afschieten gaat niet werken

De plek van een afgeschoten wolf wordt namelijk weer ingenomen door een andere wolf. Afschieten kan ook de structuur in een roedel verstoren waardoor jonge wolven gaan rondzwerven. Hierdoor kunnen ze juist schapen gaan aanvallen. Juridisch gezien mag afschieten pas als preventieve maatregelen zoals goede rasters hebben gefaald. Ook bij een lagere beschermde status blijft dat de lijn.

Preventie nodig

Er zijn voldoende effectieve beschermingsmaatregelen beschikbaar om vee te beschermen tegen aanvallen door wolven. Goede wolfwerende hekken en kuddebewakingshonden zijn bewezen methoden om schade te voorkomen. In België zijn dit soort maatregelen succesvol toegepast, wat zorgde voor minder aanvallen op vee.

Vreedzaam samenleven

"Met voorlichting en preventieve maatregelen kunnen we een evenwicht vinden waarin mensen én wolven veilig en in harmonie kunnen leven,” vervolgt De Jong. WWF-NL is ervan overtuigd dat vreedzaam samenleven met wolven kan. We pleiten voor ondersteuning en subsidie vanuit de overheid om veehouders te helpen bij het implementeren van passende beschermingsmaatregelen. Laten we samenwerken aan een toekomst waarin de wolf een waardevolle plaats inneemt in ons ecosysteem, terwijl we ook de veiligheid en belangen van onze gemeenschappen waarborgen.

Waarom wolven belangrijk zijn

Een wolf heeft in de natuur een ongelooflijk belangrijke rol te vervullen. Het is eigenlijk de dirigent van het hele ecosysteem. We zien bijvoorbeeld op de Veluwe dat er jaarlijks zo’n 50 tot 80 procent van alle herten en zwijnen geschoten moeten worden om de hoefdierpopulatie een beetje in toom te houden. En de wolf kan daar een hele belangrijke rol in vervullen, doordat hij juist op deze dieren jaagt. Ook gaan hoefdieren ander gedrag vertonen als ze weten dat er een roofdier in de omgeving is. Dat zorgt voor meer variatie in de vegetatie omdat niet meer alles wordt afgegraasd door hoefdieren; ze vermijden plekken waar ze kwetsbaar zijn voor een roofdier.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Cornelia Doerr / WWF

Uitstel is geen afstel: Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur

De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in het zicht van de finish uitgesteld. Dit werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Wanneer er wél gestemd gaat worden over de wet, is nog niet duidelijk. De Nederlandse natuurorganisaties zijn eensgezind: “Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit.”
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).