Zoet en zout komen samen
Nederland: delta en rivierenland
Vanuit de ruimte is goed te zien dat Nederland eigenlijk één grote delta is. Die delta geeft enorm veel economische activiteit voor mensen, maar is ook de plek voor prachtige natuur. De Nederlandse kustgebieden zijn een belangrijk ‘wegrestaurant’ voor miljoenen trekvogels op hun vlucht van zuid naar noord en terug. Voor trekvissen is ons land één van de belangrijke toegangspoorten tot West-Europa, zoals voor de zalm en de steur.
Bedreigingen voor onze delta
De deltawerken beschermen ons tegen overstromingen, maar ze hebben ook de natuur in de delta ontregeld. Trekvissen zoals steur, zalm en paling stoten hun neus tegen de sluizen. Ze kunnen de gebieden verderop in Europa waar ze paaien moeilijk bereiken. Ook is er door de dammen geen eb en vloed meer. Daardoor zijn er veel minder slikken en schorren, waar trekvogels op hun vermoeiende trektochten kunnen eten en uitrusten.
Onze delta beschermen
We willen ‘werken met natuur’ in plaats van ertegen. Met concrete veldprojecten, onderzoek en lobby. Bijvoorbeeld door de rivier meer ruimte te geven om hogere waterstanden op te vangen. Ook werken we aan de terugkeer van natuur. Als we langs rivieren in stedelijke gebieden meer groen aanleggen, ontstaat er een parkachtig landschap waar recreatie samengaat met waterveiligheid.
Resultaten en updates
Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland
Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!