Zoet en zout komen samen

In ons land komen zoet water uit de rivieren en zout zeewater bij elkaar. Daardoor ontstaat prachtige natuur. Ontdek onze Nederlandse delta!

Nederland delta en rivierenland

Vanuit de ruimte is goed te zien dat Nederland eigenlijk één grote delta is. De grote Europese rivieren stromen bij ons de zee in. Die delta geeft enorm veel economische activiteit voor mensen, maar is ook de plek voor prachtige natuur. De Nederlandse kustgebieden zijn een belangrijk ‘wegrestaurant’ voor miljoenen trekvogels op hun vlucht van zuid naar noord en terug. Voor trekvissen is ons land de toegangspoort tot West-Europa.

 

Deltawerken RWS Beeldbank

Bedreigingen voor onze Delta

De deltawerken beschermen ons tegen overstromingen, maar ze hebben ook de natuur in de delta ontregeld. Trekvissen zoals steur, zalm en paling stoten hun neus tegen de sluizen. Ze kunnen de gebieden verderop in Europa waar ze paaien moeilijk bereiken. Ook is er door de dammen geen eb en vloed meer. Daardoor zijn er veel minder slikken en schorren, waar trekvogels op hun vermoeiende trektochten kunnen eten en uitrusten.

Lepelaar WWF / Michiel van den Bergh

Onze Delta beschermen

We willen ‘werken met natuur’ in plaats van ertegen. Met concrete veldprojecten, onderzoek en lobby. Bijvoorbeeld door de rivier meer ruimte te geven om hogere waterstanden kunnen opvangen. Ook werken we aan de terugkeer van natuur met de dynamiek van eb en vloed. Als we langs rivieren in stedelijke gebieden meer groen aanleggen, ontstaat er een parkachtig landschap waar recreatie samengaat met waterveiligheid. Het dalen van de vele polders in Nederland ten opzichte van het zeeniveau kunnen we ook oplossen met natuur: door ze te verbinden met aangrenzend deltawater, dan krijg je slib om de zeespiegelstijging mee te compenseren. En dat geeft weer ruimte voor vogels en andere natuur.

Resultaten en updates

Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Natuurontwikkeling voor bevaarbaarheid rivieren

Grootschalige natuurontwikkelling langs de rivieren helpt voorkomen dat de binnenvaart bij frequentere droogteperiodes letterlijk vastloopt. Het plan Ruimte voor Levende Rivieren wordt vandaag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Het plan is uitgewerkt met andere partijen, waaronder de binnenvaart, klei-, zand- en grindwinning, recreatie en landbouw.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Rob Webster / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!